Od dubna zkomplikují brigádníkům život chyby v zákonech

Praha - Úřední chyba ve zdravotnických zákonech, které začnou platit prvního dubna, zkomplikuje život těm, kteří pracují na dohodu o provedení práce nebo pracovní činnosti. Nejčastěji studenti nebo sezónní zaměstnanci budou muset před nástupem do takového pracovního poměru projít kompletní prohlídkou u doktora a zaplatit mu za to 500 korun. Informaci přinesla Mladá fronta Dnes.

Absurdní požadavek ministerstva a také nejasné vysvětlení toho, jestli opravdu zákon začne platit už od prvního dubna spolu s dalšími reformními zákony ministra Leoše Hegera. Nařízení povinných lékařských kontrol, které lékařům zajistí příliv pacientů, ale mnoho lidí připraví o čas i peníze, označilo ministerstvo za přešlap. 

Zatím ale stále není zcela zřejmé, odkdy má povinnost platit. Zákon vejde v platnost prvního dubna, podle ministerstva ale účinnost této konkrétní změny oddaluje o rok přechodné ustanovení. Jednotní ale nejsou ani právníci a mnozí varují, že změna, pokud by tedy platit začala, nepřinese nic dobrého. „Zejména u dohod o provedení práce, kdy práce může trvat třeba jen několik hodin, například srovnání knih v knihovně, to není vůbec na místě ani to není potřebné,“ konstatuje advokát Jan Kozubek.

Prohlídka, jejíž součástí má být i odběr krve a moči, přijde u lékaře minimálně na 500 korun. Některé firmy ji zaměstnancům hradí, jinde jim částku proplatí až po uplynutí zkušební doby.

Chyba ve zdravotnických zákonech komplikuje život (zdroj: ČT24)