Jarolím: V úterý vyzvu grémium, aby VV vystoupily z koalice

Praha - Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím chce v úterý vyzvat grémium strany k opuštění koalice. V případě, že tuto výzvu nevyslyší, zváží odchod z funkce místopředsedy. Znamenalo by to totiž, že Věcem veřejným chybí hranice, za kterou se nemá ustupovat. „Já za ní rozhodně nepůjdu,“ uvedl v pořadu Události, komentáře. Důvodem svolání grémia je údajná příprava puče uvnitř strany, o němž měla před rokem jednat bývalá poslankyně VV Kristýna Kočí s koaličními partnery z ODS a TOP 09.

Jakmile Věci veřejné pustily nahrávku novinářům i veřejnosti, rozhodly se svolat grémium na úterý příští týden. „Byl jsem první, kdo řekl (….), že bude požadovat, abychom odešli z koalice, ze společnosti lidí, kteří se chovají tímto způsobem,“ dodal Jarolím. „Jestli grémium a strana Věci veřejné nebudou reflektovat tuto moji výzvu, tak zcela vážně uvažuji o tom, že odstoupím z funkce místopředsedy pro boj s korupcí,“ uvedl Jarolím. Pokud by Věci veřejné z koalice nevystoupily, chybí jim podle Jarolíma hranice, za kterou se nemá ustupovat. „Já za ní rozhodně nepůjdu,“ zdůraznil.

Jarolím zároveň podotkl, že zatím nedokáže posoudit, jaká je role ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského, který na nahrávce také vystupuje. „Myslím, že bude mít na grémiu co vysvětlovat,“ uvedl Jarolím. Mimořádné grémium by mělo řešit situaci kolem údajného puče.

Údajný pokus o stranický puč uvnitř VV se odehrál zhruba před rokem. Jeho okolnosti jsou teď předmětem soudu s předsedou poslaneckého klubu strany Vítem Bártou a jeho bývalými stranickými kolegy Kočí a Jaroslavem Škárkou. Bárta se podle obžaloby snažil uplatit Škárku a Kočí koncem loňského března. Kočí dal údajně půl milionu korun. Chtěl tak prý posílit svůj vliv ve straně a požadoval po Kočí, aby vedla poslance VV k loajalitě a kriticky proti němu nevystupovala. Škárkovi pak dal údajně 170 tisíc korun s tím, že za to má prosazovat jeho zájmy v plzeňské organizaci VV. Bárta tvrdí, že šlo jen o půjčky. Kočí se Škárkou prý lžou, snažili se ho svým nařčením zdiskreditovat a pokoušeli se o stranický puč.