Česko zasáhne silný vítr

Praha – Česko během soboty a neděle potrápí silný vítr. Studený vzduch bude proudit od severozápadu a přináší vysokou vlhkost a nízké teploty. Český hydrometorologický ústav vydal varování pro devět krajů a Prahu. Zároveň odvolal výstrahu před nebezpečím požáru.

ČHMÚ doporučuje zajistit okna i dveře a také odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Pozor by si měli dát řidiči, protože silné poryvy mohou autu učinit neovladatelným. Lidé na horách by pak měli omezit túry a nevydávat se zejména do hřebenových partií.

V nížinách se síla větru bude pohybovat okolo 10 m/s (36 km/h). Na hřebenech pak bude vát rychlostí 20 - 25 m/s, v nárazech až 30 m/s (108 km/h). Vítr vytrvá až do neděle, kdy začne ochabovat v odpoledních hodinách. Současně s tím bude velmi oblačno.

Výstraha meteorologů platí od sobotního časného rána do 22:00 v kraji Středočeském, Jihočeském, Pardubickém, Královéhradeckém, Libereckém, Ústeckém, Jihomoravském, Zlínském, na Vysočině a v Praze. V sobotu později odpoledne a večer budou už v polochách nad 300 metrů srážky přecházet ve sněhové, během intenzivní sněhové přeháňky může dohlednost krátkodobě poklesnout pod 100 metrů.     

Na horách má navíc napadnout další sníh, během posledních 24 hodin napadlo na severovýchodě Česka 5 až 30 centimetrů a připadnout může ještě dalších 15 centimetrů. „Kombinace silného větru a sněhu může v horských oblastech vyvolat místy tvorbu sněhových jazyků nebo i závějí,“ uvedl ČHMÚ.

Předpověď počasí pro nejbližší dny (zdroj: ČT24)