Advokát podal stížnost proti obvinění Janouška, ČSSD chce očistit politiku

Praha - Advokát Vít Široký podal stížnost proti usnesení o zahájení trestního stíhání lobbisty Romana Janouška, kterého policie viní z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky v souvislosti s nehodou z minulého pátku. Janoušek po ní měl v opilosti srazit ženu a z místa ujet. Pražský obvodní soud dnes také nevyhověl návrhu státního zastupitelství, aby Janouškovi zakázal vycestovat do zahraničí. Žalobkyně Jitka Rybenská z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4 řekla, že návrh byl podán již na počátku týdne. Písemné rozhodnutí prý dosud neobdržela. Mluvčí obvodního soudu Jaroslav Pytloun ale bez dalších podrobností uvedl, že soud návrh v úterý zamítl. S Romanem Janouškem se kromě exprimátora Pavla Béma objevují i jména dalších politiků. Všichni, kdo mají či měli co do činění s Janouškem, by podle Sobotky v zájmu lepší politické kultury měli ze svých funkcí odejít.

Široký podle svých slov poslal policii ve středu zatím blanketní stížnost, tedy bez uvedení důvodů. „Nemohu ji odůvodnit, protože mi dosud to usnesení o zahájení trestního stíhání nebylo doručeno. Měl jsem obavu, aby mi posléze netvrdili, že jsem zmeškal lhůtu,“ uvedl Široký. Až mu bude usnesení o zahájení trestního stíhání doručeno, pak podle něj prý alespoň bude vědět, proč a za co Janouška stíhají. „Protože já to zatím vím jenom z novin,“ dodal advokát. Státní zástupkyně Rybenská prohlásila, že stížnost obdržela, ale dosud o ní nerozhodla. Usnesení o zahájení trestního stíhání prý již ale sama přezkoumala a na žádné pochybení nepřišla.

Podotkl, že rovněž nevěděl, kam stížnost vlastně podat vzhledem k tomu, že policejní prezidium vyšetřování případu mezitím odebralo pražské policii a předalo je na krajské policejní ředitelství do Hradce Králové. Původně tak stížnost zaslal na pražskou policii. „Předpokládám, že nějakou policejní cestou se to dostane na tu součást policie, která se tím má skutečně zabývat,“ řekl advokát.

Janoušek podle policie při jízdě v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel prý dál a zastavil až po zhruba 50 metrech na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla a pokoušela se ho kontaktovat, Janoušek ji ale podle policie autem srazil a ujel. Žena skončila v nemocnici. Policie Janouška dostihla, při dechové zkoušce mu naměřila přes 2,2 promile alkoholu.

Všichni spojeni s Janouškem odejděte, vyzval Sobotka

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka jmenoval Pavla Béma, předsedu VV Radka Johna a ministra vnitra Jana Kubiceho (ODS) v souvislosti s jejich těsným spojením s lobbistou a „reprezentantem kmotrovských podnikatelských struktur v Praze“ Janouškem. John podle jeho slov v minulosti pracoval pro jednu z Janouškových firem, Kubice je pak prý na Janouškovo podnikání napojen skrze několik svých rodinných příslušníků. „Jak pan Bém, tak pan John, tak pan Kubice by měli z politiky v zájmu lepší politické kultury v každém případě odejít,“ zdůraznil Sobotka.