Pospíšil dočasně zprostil kladenského soudce Matulu funkce

Praha/Kladno - Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) dočasně zprostil výkonu funkce kladenského soudce Vlastimila Matulu. Důvodem je Matulovo stíhání za nadržování v kauze přerušení výkonu trestů, které si odpykávali zloději 74 milionů korun Josef Blažek a Rudolf Tesárek. Soudce se může proti rozhodnutí odvolat, podat takzvaný rozklad, ten by však neměl odkladný účinek. Matula by měl být zproštěn výkonu soudcovské funkce do pravomocného skončení trestního stíhání.

Pospíšil rozhodl ve čtvrtek. Rozhodnutí je účinné od dneška, kdy bylo doručeno. „Vzhledem k povaze jednání, kterého se měl JUDr. Matula dle usnesení o zahájení trestního stíhání dopustit a které je jednoznačně způsobilé podstatně ohrozit důvěru v nezávislé, nestranné a spravedlivé rozhodování soudů, je zcela na místě, aby až do pravomocného skončení předmětného trestního stíhání nemohl účastník nadále vykonávat funkci soudce,“ uvedl ředitel tiskového odboru Jiří Hovorka.

Protikorupční policie v kauze nedávno obvinila dva bývalé pracovníky ministerstva spravedlnosti. Vedle Matuly je podle deníku Právo stíhán někdejší šéf odboru dohledu ministerstva spravedlnosti a nynější vedoucí právního oddělení odboru provozu silničních vozidel ministerstva dopravy Vladimír Chrástecký. V případě pravomocného odsouzení jim hrozí až čtyřleté tresty vězení.

Údajně v květnu 2010 úmyslně manipulovali řízení o podnětech k podání stížností pro porušení zákona, aby Tesárkovi s Blažkem umožnili dostat se na svobodu. Na základě toho pak stížnost podala a zlodějům trest přerušila tehdejší ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. Matula byl tehdy na ministerstvu na stáži.

Tesárek s Blažkem byli v roce 2009 odsouzeni k desetiletým trestům vězení za krádež 74 milionů korun z auta bezpečnostní agentury u Hořic na Jičínsku. O podání stížnosti pro porušení zákona v jejich prospěch a přerušení výkonu trestů Kovářová rozhodla v červnu 2010. Pospíšil vzal sice v srpnu 2010 stížnost zpět, muži se ale do vězení nevrátili. Na útěku byli několik měsíců. Loni v květnu byli zadrženi v Thajsku, odkud je pak přivezla česká policie.

O podání stížnosti podle týdeníku Respekt požádala ministryni advokátka obou mužů s tím, že jsou nevinní. Podnět podle Respektu dostala na starost pracovnice ministerského odboru dohledu a dvakrát ho vyhodnotila jako nedůvodný. Vedení úřadu jí ale případ odebralo a přidělilo Matulovi. Ten dospěl k opačnému závěru a doporučil Kovářové stížnost podat. Namítal prý, že svědek, který se na zločinu podílel jako řidič auta s penězi a který Tesárka s Blažkem usvědčoval, není věrohodný.

Matula v minulosti Respektu řekl, že případ dostal k vyřízení v červených deskách, což znamenalo, že má přednost před ostatními. Jak má rozhodnout, bylo prý jasné podle toho, že ve složce byla předchozí zamítavá rozhodnutí. „Z toho jsem pochopil, že mám rozhodnout opačně, proč by mi to jinak dávali. Neviděl jsem v tom nic divného, považoval jsem to za svou normální práci,“ citoval Respekt Matulu. „Nevnímal jsem to tak, že bych dělal něco nelegálního. Prostě mi bylo jasné, co se ode mě očekává, a tak jsem to udělal,“ dodal.