Protikorupční fond se pustil do Drábka: Porušujete pravomoci

Praha - Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) je nehospodárné a ministr Jaromír Drábek porušuje své pravomoci. Uvedl to Nadační fond proti korupci, který inicioval dnešní návrh Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) na zrušení smlouvy MPSV a jejích dodatků s firmou Fujitsu Technology Solutions. Pokud ÚOHS smlouvu zruší, stát podle fondu ušetří stamiliony korun. Nadační fond kvůli kauze napsal šéfům Fujitsu i Microsoftu také dopisy, kde svůj pohled na situaci vysvětluje. Podobný list odeslali zástupci fondu i Evropské komisi.

Nadační fond podal trestní oznámení na ministerstvo vnitra, coby centrálního zadavatele, prostřednictvím firmy Student Agency. Žádá zrušení výběrového řízení a vypsání nové zakázky. Chce tak zachránit alespoň 740 milionů z celkově dvoumiliardového obchodu. Majitel firmy Radim Jančura navíc uvedl, že Student Agency je vlastně také softwarovou firmou, protože formálně splňuje podmínky potenciálního uchazeče o zakázku. ÚOHS tak může rozhodnout o zrušení smlouvy i dodatků, nikoliv jen o udělení pokuty.

Stanislav Bernard: „Těmto firmám velmi záleží na globálním dobrém jménu a pověsti. Pokud se jejich pobočky na lokální úrovni v České republice zapojily do tohoto pochybného obchodu, tak vycházíme z toho, že vedení firem zjedná po vertikální linii nápravu i v České republice.“  

„Tady byl plně funkční software, který výplatu dávek řídil. Vyvíjel se 18 let, jeho dopracování by stálo jen desítky milionů,“ řekl člen správní rady fondu Stanislav Bernard. Místo toho však podle něj ministerstvo vypsalo zakázku za miliardy bez veřejné soutěže a „navěsilo“ ji na rámcovou smlouvu státu, která se týkala dodávání operačních systémů. Vnitro takovou smlouvu podepsalo s Microsoftem, respektive s Fujitsu Technology Solutions. Bernard navíc připomněl, že asi miliardu z částky měla poskytnout Evropská komise. „Je zcela jasné, že při první zevrubné kontrole komise dojde k tomu, že tuto miliardu neposkytne,“ podotkl.

Radim Jančura
Zdroj: ČT24

Fond už 23. února kvůli zakázce podal trestní oznámení na ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho náměstka Vladimíra Šišku pro podezření na porušení povinnosti při správě cizího majetku, zneužití informace v obchodním styku, přijetí úplatků a dalších. „Šiško, Drábku, váš byznys skončil, vraťte provize. Nic nebude,“ poznamenal dnes k návrhu na ÚOHS Jančura.

Mluvčí ministerstva práce Viktorie Plívová v reakci připomněla, že ÚOHS se věcí už několik týdnů zabývá z podnětu KDU-ČSL. „Podle závěrů auditu, které nechalo vypracovat ministerstvo vnitra jako jedna ze dvou smluvních stran, byl zvolený postup MPSV v pořádku,“ podotkla. Zopakovala tvrzení ministra Jaromíra Drábka (TOP 09), že resort současným řešením ušetří v letech 2012 až 2014 přes 1,5 miliardy korun. Případná částka, která úspory popírá, mohla podle ní vzniknout pouze sečtením všech nákladů ve všech dodatcích smlouvy do roku 2015. Ty se však týkají především běžného počítačového provozu MPSV, ne jen vybavení úřadů práce. „Ti, kteří na to útočí, míchají jablka s hruškami,“ dodal Drábek.

Reportáž Petra Meškána (zdroj: ČT24)