Na horách je sněhu dost, někde už ale sezona končí

Praha - Na horách i o tomto víkendu panovaly dobré sněhové podmínky, v řadě areálů už ale nebylo tolik lyžařů jako v předchozích týdnech. Zejména v některých níže položených střediscích nynější jarní počasí přimělo provozovatele ukončit sezonu. Zájemců o zimní sporty tam už nebylo dost na to, aby mělo cenu ji prodlužovat. Jinde ale chtějí pokračovat ještě celý březen a někde i v dubnu.

Tisícovky lyžařů dorazily například do Špindlerova Mlýna v Krkonoších. „Na polovinu března jsme s návštěvností spokojeni, například dnes lyžuje kolem čtyř tisíc lidí,“ řekl Jiří Beran z tohoto lyžařského areálu na Trutnovsku, kde se v pátek a sobotu konal závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování žen. Do areálu po oba dva dny dorazilo podle odhadů pořadatelů zhruba 6500 fanoušků. „Od dnešního rána mají lyžaři unikátní možnost vyzkoušet si svah, na kterém se jel Světový pohár, sjezdovku jsme samozřejmě upravili frézou,“ řekl Beran.

Leckde se už jezdí levněji

Sněhu i návštěvníků ale s teplým počasím ubývá, někde proto už jezdí za ceny vedlejší sezony. Ve Vítkovicích v Krkonoších se lyžuje levněji od soboty a třeba v krkonošské Rokytnici nebo na libereckém Ještědu zlevní lyžování od pondělí. Sezona skončila jen v Lužických horách a ve Zlaté Olešnici v Jizerských horách.

Na jihočeské sjezdovky zavítalo o víkendu několik tisíc lidí. Na Lipensko přilákalo slunečné počasí s teplotami kolem 15 stupňů Celsia i první cyklisty a inline bruslaře. Skiareály v Lipně a na Zadově budou přes jarní počasí otevřeny i v příštím týdnu; na sjezdovkách ještě leží přes půl metru sněhu.

Lyžování na předjarním terénu si mohli užít návštěvníci zimních areálů na západě Čech. Nejvýše položený Klínovec v Krušných horách má zatím sněhu dost, okolo 90 centimetrů. Hlavně v sobotu lyžařům přálo počasí, bylo slunečno, a tak si kromě lyžování mohli návštěvníci užít i opalování. V provozu byly téměř všechny lanovky i sjezdovky, včetně večerního lyžování.

Do Jeseníků ještě po několik víkendů

Jarní teploty čekaly o víkendu také ty milovníky zimních sportů, kteří vyrazili na sjezdovky Jeseníků. Ačkoliv byla návštěvnost již vzhledem ke konci sezony slabší, lidé si podle provozovatelů vleků mohli stále užívat dobrých sněhových podmínek. S lyžemi budou moci vyjet do hor lyžaři ještě několik dalších víkendů. Provozovatelé středisek plánují, že se bude lyžovat aspoň do konce března.

Rovněž v Beskydech během víkendu vládlo jarní počasí. Především v sobotu teploty na horách dosáhly až deseti stupňů a bylo jasno. Na mnoha místech se ale přesto ještě dalo skvěle lyžovat. Díky výrobě technického sněhu pojedou vleky v největších střediscích až do do dubna. „V sobotu bylo nádherně. V neděli přišly mraky. Hlavně dopoledne si lidé zalyžovali skvěle. Sjezdovky vydržely promrzlé až do 11:00,“ řekl ČTK provozovatel lyžařského areálu v Bílé na Frýdecko-Místecku Jaroslav Vrzgula.

Sezonu už ale o víkendu ukončily například některé areály na Vysočině. Vedl je k tomu slabý zájem lyžařů i jarní počasí. Asi naposled se lyžovalo u Číchova na Třebíčsku; na Čeřínku u Jihlavy se vlek rozjede naposled v pondělí. Otevřeny zůstávají hlavně sjezdovky na Žďársku. Podobně i ve Středočeském kraji už někde provozovatelé zastavili vleky. Lidé si naposledy zalyžovali třeba na příbramském Padáku a Šibeničním vrchu u Mnichovic.

Sjezdovky na svazích ve Zlínském kraji byly o víkendu na mnoha místech téměř prázdné. Ski areál Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku ale provozovatel uzavře zřejmě až poslední březnový víkend.