ODS dala VV na jednání o vládě týden

Praha - Občanští demokraté dávají Věcem veřejným na jednání o budoucí podobě vlády týden. Premiér Petr Nečas uvedl po zasedání grémia ODS, že chce jednat s partnery o pokračování dosavadní vlády do středy 11. dubna. ODS nabídla revizi programu a zrušení tří ministerstev, jak žádají VV. Jinak bude ODS prosazovat předčasné volby. K menšinové vládě ODS a TOP 09 nechce ODS přistoupit, trvá na bezpečné většině ve sněmovně.

Jednání s VV i s TOP 09 by měla začít už zítra, o Velikonocích by politici podle Nečase měli „zpytovat svědomí“. V úterý pak očekává dohodu.

„Na úterý 10. dubna svolám třístranné koaliční jednání, jehož výsledkem musí být dohoda o pokračování reformní vlády rozpočtové odpovědnosti s bezpečnou většinou v Poslanecké sněmovně. Součástí dohody musí být i nezbytné legislativní kroky, které umožní dostat deficit veřejných financí od roku 2013 pod tři procenta HDP,“ uvedl Nečas po jednání grémia.

Nečas dále řekl, že v případě nedosažení dohody v úterý 10. dubna či neschválení kroků nezbytných pro přípravu státních rozpočtů na roky 2013 a 2014 ODS navrhne a podpoří urychlené konání předčasných voleb, a to v nejlepším termínu 22. a 23. června 2012. 

Která ministerstva by měla být zrušena, Nečas nespecifikoval, bude to prý předmětem jednání. Premiér zároveň odmítl menšinovou vládu i takovou vládu, která by se opírala o důvěru „jen“ 101 či 102 poslanců. „Buďto bude dohoda s bezpečnou většinou, pak můžeme pokračovat - kvůli kredibilitě této země v rozpočtové politice -, nebude-li, předčasné volby,“ uzavřel Nečas. 

Ministři VV měli dnes podat demisi, rozhodlo o tom úterní grémium nejmenší vládní strany. VV ale ráno od svého plánu ustoupily. Podle předsedy Radka Johna tak učinily „na přání“ premiéra Nečase. Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) ráno navíc oznámil, že demisi nepodá dnes ani v následujících dnech, neboť nechce vyhrocovat politickou krizi. Podobně se vyjádřila i vicepremiérka a místopředsedkyně strany Karolína Peake.

Na počátku současné vládní krize bylo zveřejnění zhruba rok starého záznamu rozhovoru mezi bývalou členkou VV Kristýnou Kočí a ministrem pro místní rozvoj Kamilem Jankovským (VV). Kočí na záznamu údajně hovoří o přípravě puče uvnitř nejmenší vládní strany, o jehož vyvolání měli mít zájem koaliční partneři TOP 09 a ODS.

Vydáno pod