Komisaři už roznesli čtyři miliony sčítacích formulářů

Praha - Za prvních pět dní roznesli komisaři do domácností v celé České republice 4 243 804 předvyplněných sčítacích formulářů a 89 tisíc bianco formulářů. Podle mluvčí České pošty Marty Selicharové jich mají celkem roznést 16 799 920. Sčítání ale provázejí i problémy. Ve třech regionech lidé dostali do schránky nesprávně vyplněné lístky s informacemi, kdy je navštíví sčítací komisaři.

Zatím nejvíc formulářů stihli roznést komisaři na jižní Moravě. Druhý největší počet roznesených formulářů je na severu Moravy. Nejnižší počet roznesených formulářů je na západě Čech. Do domácností v hlavním městě zamířilo nebo zamíří 1104 komisařů České pošty. Více jich je již jen ve Středočeském kraji.

Sčítání přitom v Praze provázejí problémy. Na středeční tiskové konferenci byla uvedena mezi třemi regiony, ve kterých lidé dostali do schránky nesprávně vyplněné lístky s informacemi, kdy je navštíví sčítací komisaři. „Někteří lidé nedostali ve stanoveném termínu v některých obvodech vizitky sčítacích komisařů a nebyly stanoveny správně termíny návštěv, to znamená v rozsahu dvou až tří hodin,“ řekl místopředseda Českého statistického úřadu (ČSÚ) Stanislav Drápal. ČSÚ, respektive Česká pošta, která komisaře zaměstnává, však přislíbily nápravu, komisaři roznesou nové informační lístky.

Formuláře ke Sčítání lidu, domů a bytů 2011 roznášejí komisaři České pošty od pondělí 7. března a pokračovat v tom budou až do pátku 25. března. Rozhodný okamžik pro sčítání nastane o půlnoci z 25. na 26. března. Kromě komisařů České pošty se distribuci formulářů budou věnovat i sčítací komisaři, které zaměstnává ČSÚ. Těch bude v Praze působit 398.