Sobotka varuje Nečase před případnou podporou přeběhlíků

Praha – Případné opírání se vlády Petra Nečase o pouhou část Věcí veřejných je jen prodlužování agonie, kabinet bez stabilní pozice stejně dřív nebo později skončí, prohlásil v reakci na poslední dění ve vládě předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Podle jeho slov stejně budou nakonec muset ODS a TOP 09 hledat podporu dalších poslanců k vyhlášení předčasných voleb.

„Registrujeme vývoj v posledních hodinách a určitou změnu stanoviska Věcí veřejných a koneckonců i štěpení strany. Rád bych varoval předsedu vlády Petra Nečase, aby nešel cestou svého předchůdce Mirka Topolánka… Jestliže dojde k rozštěpení VV, tak to rozhodně nedává žádnou vyhlídku na velkou nebo dlouhodobou stabilitu Nečasovy vlády. Za druhé, opírání se o přeběhlíky je skutečně rizikové, jak z hlediska politické kultury v zemi, tak i budoucí stability budoucí Nečasovy vlády… Bude to jen prodlužování současné agonie,“ uvedl Sobotka.

Podle něj, i kdyby se dvě větší koaliční strany dohodly s třetí nejmenší, nepovede to k žádnému řešení toho, jak se veřejnost staví proti reformním krokům vlády. Nečas dnes prohlásil, že se hodlá opírat jen o bezpečnou většinu, kolik hlasů ve sněmovně pro něj bezpečnou většinu znamená, ale neupřesnil ani na dotaz novinářů.

Reakce Bohuslava Sobotky na závěry grémia ODS k vládní krizi (zdroj: ČT24)