I pacienti budou rozhodovat o síti nemocnic

Praha - O síti nemocnic rozhodnou podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) hlavně pacienti. Zůstanou v ní nemocnice, o které mají lidé zájem. Hodně léčí, a tak v novém systému plateb za diagnózu si finančně polepší. Hegerova vize sítě je, že fakultní nemocnice se od roku 2014 změní na univerzitní a budou je řídit správní rady. Ostatní ústavy a léčebny zřizované ministerstvem předá Heger krajům, nebo je odstátní a budou je řídit správní rady.

Počty akutních lůžek chce Heger snížit během pár let o 10 tisíc až na zhruba 50 tisíc. Ministerstvo si chce zachovat vliv jen na síť onkologických, kardiologických a dalších specializovaných center. V síti by mělo podle ministra ubýt ambulancí, zejména ve velkých městech jich je podle něj nadbytek. Lékaři ze zrušených ambulancí najdou práci v nemocnicích, kde lékaři chybějí. Plány ministra na omezení počtu lůžek vzbudily obavy menších nemocnic. Jejich asociace vyzvala vládu a Parlament ČR, aby se záměrem rušení regionálních nemocnic zabývaly.

Heger věří, že hodně vyřeší trh, tedy placení nemocnic podle zájmu pacientů. Současně ale dá limity dostupnosti, aby kvůli menšímu počtu pacientů nezůstaly celé oblasti bez nemocnic. K tvorbě sítě nemocnic Heger uvedl, že kraje s tím mají velké zkušenosti, s výjimkou Prahy už své sítě utvořily. Krajská síť má být i v hlavním městě. Proto Heger navrhl Praze, aby převzala od státu Homolku, Bulovku, Thomayerovu nemocnici a porodnici v Podolí. Teď čeká na výsledky analýzy.

Pokud si Praha nemocnice vezme, vyřeší se tím podle Hegera problém dostupnosti běžné péče v hlavním městě. Je tu podle něj příliš mnoho vysoce specializované péče, je tu i nejvíc lůžek a největší náklady na pacienta, i když se odečtou ti, co do Prahy přijíždějí. Zařízení neumějí poskytovat efektivně banální péči. I proto je Praha jediný kraj, kde záchranka mívá problém s předáním pacienta do nemocnice.

Zda si Praha vezme také IKEM, není zatím jasné. Heger soudí, že když ne, bude převeden do neziskové podoby a odstátněn. Psychiatrické léčebny, které mají nadregionální charakter, chce Heger také odstátnit. Menší léčebny jako rehabilitace či plicní, chce dát krajům.