Dokazování skončilo, spor spěje k závěru

Praha - Soud v kauze údajné korupce VV dnes začal výslechem místopředsedy plzeňské ODS Romana Jurečka. Politik u soudu mluvil hlavně o tom, jak se seznámil s Vítem Bártou a Jaroslavem Škárkou. Po něm vystoupila Kristýna Kočí. S ministrem Miroslavem Kalouskem podle svých slov nejednala o žádné nabídce, jak tvrdila na zveřejněné nahrávce. Některá její slova prý byla nadnesená po alkoholovém opojení. Před soudem mimo jiné také uvedla, že jí Bárta prozradil jméno současného policejního prezidenta den před tím, než byl Petr Lessy na místo vybrán. Proces se dneškem nachýlil ke svému závěru, trestní senát ukončil dokazování. V pátek by měly zaznít závěrečné návrhy, rozsudek by pak měl podle předběžné dohody padnout o týden později.

Jurečko u soudu řekl, že ho se Škárkou seznámil Bárta, kterého poznal přes lidi spojené s pražskou ODS ještě před tím, než se VV dostaly do sněmovny. Mluvil i o schůzce na ministerstvu dopravy. U soudu zavtipkoval, že si například pamatuje, jaké měl Bárta manžetové knoflíčky. Bárta k tomu poznamenal, že ho udivuje, že si přitom ale nepamatuje, o čem schůzka na ministerstvu byla. Je podle svých slov navíc stále přesvědčen o tom, že Jurečko byl aktivním organizátorem připravovaného puče v plzeňském klubu VV. Jurečko k tomu řekl, že jeho vztah s klubem VV byl standardní a stejný jako k organizacím jiných stran.    

Bárta se zúčastnil pouze dopolední části jednání soudu, pak odešel do Strakovy akademie, kde spolu se stranickými kolegy jednal s premiérem Petrem Nečasem o podmínkách dalšího fungování kabinetu.

Kristýna Kočí:

  • „Mezi řečí mi na chodbě (Kalousek) řekl, že tohle už opravdu nejde, jestli v těch Věcech veřejných jsme opravdu všichni takoví debilové. A já jsem jenom pokrčila rameny. A Miroslav Kalousek mi říká: 'No, na vás je také vidět, že se vám dvakrát nelíbí, že Věci veřejné takto fungují. Nechápu, jak někdo jako vy může být ve VV a proč nejdete k nám'.“
  • "V tu dobu, kdy jsem hovořila s Kamilem Jankovským, tak jsem plánovala, že ten rozhovor pro Mladou frontu udělám ještě tvrdší a pohovořím tam otevřeně o praktikách… V tom alkoholovém opojení uznávám, že jsem to v této míře nadsadila. Nikdy v životě jsem s Miroslavem Kalouskem nejednala o žádné nabídce.

Kočí před soudem vysvětlovala slova z nahrávky, která vznikla loni na jaře v autě při rozhovoru s ministrem Kamilem Jankovským (VV). Na záznamu mluvila o přípravě vnitrostranického puče. Dnes se hájila tím, že některá její slova byla nadnesená po alkoholovém opojení. S Kalouskem se podle svých slov potkala o pauze mezi koaličními jednáními. Mezi řečí jí údajně řekl, že to už nejde a zda jsou ve VV „takoví debilové“. Prý nechápe, proč u nich je a proč nejde do TOP 09. Kočí tvrdila, že to nebrala vážně, v autě pak celou věc v opilosti nadsadila. Ve skutečnosti prý Kalouskova slova brala jako lichotku. Jankovskému se pak omluvila za to, že ho prý nenahrávala vědomě.

Škárka Kočí u soudu podpořil. VV podle něj nahrávku zveřejnily účelově a pouze částečně. Ptal se, proč například strana nezveřejnila i část záznamu, na kterém Bárta mluví o tom, že „umí Klause“, tedy že má velmi dobré vztahy s prezidentem.

Senát už vyslechl téměř čtyřicet svědků

Soudci zatím před sebou mají víc otázek než odpovědí. Přispěl k tomu i poslední klíčový důkaz - nahrávka, na které podle Jaroslava Škárky mělo být zachyceno předání peněz na konci března v Bártově bytě. Podle kriminalistického ústavu ale nahrávka vznikla zřejmě loni na přelomu ledna a února. Škárka ve středu u soudu řekl, že na březnovém datu trvá, šlo podle něj o jedinou schůzku, kterou si nahrával.

Bártovi za uplácení hrozí až šestiletý trest. Škárkovi za přijetí úplatku tři roky. Pokud ale soud dospěje k závěru, že Škárka z Bárty peníze vylákal podvodem, aby ho pak zdiskreditoval, může jít až na 5 let za mříže. Škárka navíc čelí dalšímu trestnímu oznámení pro pomluvu a křivé obvinění. Podle serveru Týden.cz ho kvůli jeho výrokům podal poslanec VV Michal Babák. Jako důvod uvedl křivé obvinění ze lži a pomluvy. Případem se teď bude zabývat Městské státní zastupitelství v Praze.

Kristýna Kočí patří k rozporuplným politickým osobnostem. Většina voličů ji poprvé viděla v plavkách, nahrávka, proslavená mimo jiné citátem o „kapučínku“ detailně odkryla vulgární slovník mladé poslankyně. Jejímu působení ve VV předcházela práce asistentky. Aby se proměnila v hlavní tvář moravskoslezské kandidátky, absolvovala podle ní náročné psychologické testy.

Sama Kočí v aktuálních rozhovorech říká, že do aktivní politiky vstoupila proto, aby do ní přinesla změnu. Teď podle svých slov čelí dotazům okolí, zaměřených na to, jak to, že se ještě nezhroutila a že nepotřebuje psychiatra. „Málokdo si uvědomuje, že já jsem žila v mnohem horším světě předtím. Když jste součástí sekty a nemůžete říkat to, co si myslíte,“ řekla pro ČT nyní nezařazená poslankyně.