Zneužívání piktogramu invalidy při parkování by mělo být těžší

Praha - Ministerstvo práce vytáhlo do boje proti zneužívání průkazek zdravotně postižených. Chce vydat nové, lépe chráněné. Kolik průkazů využívají lidé neprávem, ministerstvo ale nedokáže říct. Mezi lidmi je 460 tisíc průkazů pro zdravotně postižené, z toho asi 380 tisíc pro vážně hendikepované, na které se váže většina slev a výhod.

Díky průkazkám mají zdravotně postižení městskou hromadnou dopravu zadarmo, dostávají různé slevy nebo třeba povolení parkovat na místech pro invalidy. Právě piktogram vozíčkáře za předním sklem vozu patří podle ministerstva práce k těm nejzneužívanějším. Poměrně častým jevem je luxusní vůz, někdy i s prominentní značkou, zaparkovaný na místě pro invalidy (byť s příslušným piktogramem). Městská policie ale nemá jak ověřit, zda řidič vlastní i průkazku postiženého – pokud ho nechytnou přímo za ruku. Znaky vozíčkáře totiž vydávají jednotlivé městské úřady a jejich centrální evidence neexistuje.

Karty jsou navíc přenosné. „Pokud osoba ZTP, na jejíž jméno byla karta vydána, požádá nejenom rodinného příslušníka, ale kohokoli, o to, aby ji odvezl například k lékaři, ten člověk má právo zaparkovat na vyhrazeném parkovišti, aniž by byl vlastníkem karty,“ podotýká mluvčí městské policie Jan Čihák.

Reportáž Olgy Málkové (zdroj: ČT24)

Nové karty pro zdravotně postižené by už tenhle problém podle ministerstva práce měly řešit. Budou se totiž vydávat podle nového klíče - dostanou je všichni, kteří mají nárok na příspěvek na péči nebo na mobilitu. U nich už centrální evidence existuje.