Na železnici vznikne nový nezávislý úřad

Praha - Ministerstvo dopravy chce na dráze vytvořit nový nezávislý úřad, který bude například regulovat ceny kolejí nebo řešit spory mezi dopravci. Nebude ministerstvu podřízen a odvolat se proti jeho rozhodnutí bude možné jen u soudu. Úřad má vzniknout ze současného Drážního úřadu v roce 2014, napsal deník E15.

„Bude to centrální správní úřad, tedy nezávislá složka v podobném postavení jako Český telekomunikační úřad nebo Energetický regulační úřad,“ sdělil deníku mluvčí ministerstva Martin Novák. Vznik nové instituce vítá šéf Centra pro efektivní dopravu Petr Šlegr: „Na železnici je řada oblastí, které nejsou dobře regulovány ku prospěchu železničních doprav jako celku,“ řekl E15.

Kromě regulování cen nebo řešení sporů bude nový úřad dohlížet například také na odbornost personálu. V současné době řadu podobných činností vykonává Drážní úřad. Ten je však podřízen ministerstvu, kam se také lze proti rozhodnutí Drážního úřadu odvolat. To u nové instituce již nebude možné.

Drážní úřad momentálně řeší spor mezi Správou železniční dopravní cesty (SŽDC) a dopravci o zvýšení sazeb za použití regionálních železnic. Zdražení, které mělo začít platit od července, je zřejmě protizákonné, řekl ve středu ředitel drážního úřadu Pavel Kodym. Zdražením služeb SŽDC plánoval ministr dopravy Pavel Dobeš dorovnat chybějící prostředky, které krajským železnicím mělo zaručit memorandum o železniční dopravě. Ministerstvo dopravy o vzniklé situaci chce jednat.