Slůně už pije mléko od matky, říkají mu Puňťo

Ostrava - Pracovníci ostravské zoo se radují. V pátek narozené slůně začalo v noci na dnešek přirozeně pít mléko od matky. Po porodu se obávali, že mládě budou muset krmit umělou výživou. Obavy se ale nenaplnily. Úplně slavit ale ošetřovatelé nemůžou. Stále mají před sebou ještě jeden porod. Ostrava totiž chovala hned dvě březí samice.

Starosti pracovníků zahrady dělala v prvních hodinách po porodu neúspěšná snaha mláděte napít se mléka od své matky Vishesh. Poprvé se mu to podařilo pravděpodobně v noci na dnešek. Brzy ráno jej pak při kojení viděli i ošetřovatelé. „Mládě i matka jsou v pořádku, malé slůně je vitální a doprovází svou sloní mámu na každém kroku,“ řekl mluvčí zahrady Stanislav Derlich.

Mládě je zatím samo s mámou

Sloní sameček si ale všechny podmanil. „Je jako každé dítě zvídaný. Seznamuje se s životem ve výběhu. Když jej maminka opustí, smutně ji volá. Matka Vishesh k němu pak rychle běží,“ popsal situaci ve sloninci ošetřovatel těchto obrů Pavel Zvolánek.

Jméno novému přírůstku časem podle tradice v zoo dají s největší pravděpodobností její návštěvníci. Ošetřovatelé už ale mají pracovní verzi. „Říkáme mu Puňťo nebo Bobíšku. Je to stejné jako se štěnětem,“ vysvětlil Zvolánek. Podle něj ale ještě nějakou dobu potrvá, než se mládě i s matkou začlení do celé skupiny. „Zatím jsou od ostatních slonů odděleni,“ řekl.

On i jeho kolegové stále zůstávají v pohotovosti. Zoo Ostrava se nyní totiž připravuje na druhý sloní porod, který by mohl nastat v průběhu několika dalších dní u čtyřiačtyřicetileté samice Johti. Pavilon slonů zůstává pro veřejnost nadále uzavřen.