České děti trápí psychika, ambulantních lékařů je málo

Praha - Česko drží smutné evropské prvenství v počtu dětských sebevražd. Každé desáté dítě navíc potřebuje kvůli různým psychickým potížím péči psychiatra. Ombudsman Pavel Varvařovský v této souvislosti upozorňuje, že je v Česku málo ambulantních lékařů a péče je tak špatně dostupná. Ombudsmanova zpráva také kritizuje, že v dětských domovech a výchovných ústavech chybí odborný personál a děti se do nich dostávají často zbytečně.

Například v Dětském domově v Raděníně žije 50 dětí, z toho 16 jich dochází k dětskému psychiatrovi. V některých regionech ale dětský psychiatr úplně chybí. „Ambulantní péče není dostupná, tudíž se nahrazuje péčí ústavní. Řada těchto dětí je v péči psychiatrů pro dospělé, což není dobře, protože pedopsychiatrie je samostatný lékařský obor,“ uvedla Petra Zdražilová z kanceláře ombudsmana. 

Podle ombudsmana se děti do ústavů dostávají často zbytečně. Varvařovský proto navrhuje sjednotit péči o ohrožené děti pod jedno ministerstvo a zlepšit prevenci, aby děti nemusely být do dětských domovů vůbec umisťovány. Co se týká samotných ústavů, měla by se podle něj změnit na zařízení rodinného typu, kde by dostaly odbornou pomoc i děti s nejrůznějšími problémy.

„Náhradní institucionální péče je pravidlem, nikoli výjimkou,“ upozorňuje ombudsmanova zpráva. Umístění dítěte do ústavu by přitom mělo být až krajním řešením. Mnoho dětí se tam nyní dostává ze sociálních důvodů a kvůli nevyhovujícím bytovým podmínkám, což se ale podle Varvařovského dá zlepšit například sociálními byty.

Podle zprávy také chybí dostatečný počet odborného personálu. S ohledem na požadavek ministerstva školství snížit počet pracovníků ve všech zařízeních o 15 procent se nynější stav může ještě zhoršovat, varuje zpráva.

V ústavech vyrůstá kolem 11 000 dětí, Česká republika za to dlouhodobě sklízí kritiku mezinárodních organizací. Podle chystané novely by se systém péče měl proměnit. Peníze by se měly přelít z drahé péče ústavní do podpory vlastních i náhradních rodin.