Očkování proti rakovině vázne, lékaři vakcíny nechtějí kupovat

Praha - Od 1. dubna sice mohou rodiče nově očkovat svoje třináctileté dcery proti rakovině děložního čípku, často ale nemají kde. Podle MF Dnes totiž lékaři nechtějí kupovat vakcíny. Systém, který nastavilo ministerstvo zdravotnictví, je totiž prý nutí, aby je kupovali za svoje peníze do zásoby. Nemají ale jistotu, že o ně bude zájem a tak je někteří neobjednávají vůbec. Vakcíny se navíc prodávají jen po balíčcích a pojišťovny je doktorům proplácejí zpětně.

„Já přece nevezmu deset kusů, když bude chtít tuto konkrétní vakcínu jen jedna dívka. A další bude chtít jinou. Pak mi bude ležet v ordinaci devět kusů půl roku,“ řekla deníku dětská lékařka z Kroměříže Ilona Hülleová.

Podobně jako řada dalších lékařů proto vakcíny nenakupuje a rodičům radí, aby se dohodli s pojišťovnou. Očkování si tak mají v ordinaci zaplatit za hotové a pojišťovnu poté požádat o proplacení.

Vakcína ale stojí deset tisíc korun, a tak si tento postup může dovolit jen málokdo. „Na Kroměřížsku nechce očkovat vůbec nikdo, ani gynekologové,“ dodává lékařka. Podobná je ale situace i na dalších místech v Česku.