Polovina policistů podepsala petici za odvolání ministra Johna

Praha – Policejní odbory zorganizovaly petici, jejímž důvodem jsou úsporná opatření v resortu vnitra, hlavně snižování mezd a prostředků na provoz. Pod petici, která žádá odvolání ministra vnitra Radka Johna, se podle policejních odborářů zatím podepsalo 21 800 policistů, což je více než polovina policejního sboru. Od změny ve vedení ministerstva čekají zejména jiný sociální dialog. Do akce se zapojili také hasiči, kteří zatím evidují na dva tisíce podpisů. Policejní odbory chtějí podpisy sbírat do 15. března, pak žádost předloží premiéru Petru Nečasovi.

Hlavním iniciátorem petice je šéf Nezávislého odborového svazu policie Milan Štěpánek. Podle něj je množství nashromážděných podpisů důkazem toho, že ministr nemá důvěru policistů. „Především se na tom podepisuje jeho vystupování a to, jak hovoří o policistech,“ řekl Štěpánek.

John ale jakékoliv pochybení odmítá, podle něj odbory dělají politiku a pletou si adresáta. „Petici měli adresovat vládě, která jednomyslně odhlasovala rozpočtové škrty, a tím pádem by měla odvolat sama sebe,“ řekl ministr. Dodal, že nikdo není schopen vyjednat pro resort vnitra ani korunu navíc. John se již dříve bránil tím, že je prvním ministrem, který se musí vypořádat s citelně seškrtaným rozpočtem a musí dělat nepopulární kroky.

List upozornil, že bezpečnostní sbor má celkem 41 tisíc členů, petici podepsala tedy více než polovina příslušníků. Policejní odboráři také prý zaznamenali i několik případů, kdy nadřízení nepřímo tlačili na policisty, aby petici nepodepisovali.