Bulimie a mentální anorexie ohrožují už 12leté dívky

Ostrava - Stále více dívek podstupuje kvůli váze drastické diety, často v kombinaci se záchvaty přejídání. Se svými problémy se ovšem často nesvěří nebo si je ani neuvědomují, anorexie i bulimie jsou přitom velmi nebezpečné choroby. V Česku jsou nejohroženější dívky ve věku od 12 do 22 let, kdy jich onemocní asi šest procent. Lékaři v brněnské fakultní nemocnici využívají ke zjištění nemocí spojených s poruchami příjmu potravy laboratorní analýzu, která přesně ukáže stav pacientky. Více v magazínu Tep, v sobotu v 10:33 na ČT24.

V brněnské nemocnici se léčila i dnes 18letá Adéla Rýparová, která podstupovala drastické diety v kombinaci se cvičením skoro pět let: „Ve skříni i pod postelí jsme našli haldy jídla, dostala jsem strach, že mi může i umřít,“ svěřuje se její matka. S váhou 37 kilo skončila studentka z Frýdku-Místku ve Fakultní nemocnici v Brně - několikrát i na kapačkách. „Měla jsem nehorázný strach z toho, že budu tlustá, a tak jsem i s tou sondou dokázala cvičit, nějak potají. Nejhorší bylo, když mě chytili,“ svěřila se Adéla.

Dívka měla těžké prořídnutí kostí, zástavu menstruace a těžký rozvrat vnitřního protředí, popisuje lékařka Miroslava Navrátilová. Navíc trpí i kůže, srdce nebo ledviny. Lékaři pak dokážou pomocí analýzy tělních tekutin odhalit i chybějící prvky v těle, jako je draslík a hlavně fosfor. „Jediné, podle čeho můžeme poznat, že hladoví, jsou parametry z moči,“ uvedla Jana Tůmová z oddělení klinické biochemie FN Brno.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)

Pokud lékaři zjistí anorexii nebo bulimii, tak přijdou jako první na řadu léky, následně se léčí psychika. „Když jednou onemocníte, tak se z té nemoci těžko dostanete,“ obává se Adéla. Mentální anorexie a bulimie je závažná psychiatrická diagnóza, vyléčí se přibližně třetina dívek a třetina z nich umírá – většinou na druhotné následky nemoci. Zemřela tak i francouzská modelka Isabel, která v celosvětové kampani říkala Ne mentální anorexii.