Policie vyslechla poprvé v historii svědka online

Praha – Protikorupční policie vůbec poprvé v policejní historii vyslechla svědka online přes internet. V případu, kdy obviněný muž připravil svým obchodováním na amerických burzách skoro 530 klientů o asi 85 milionů korun, si na konci března videovýslechem ušetřila cestu do USA.

Podle mluvčího protikorupční policie Jaroslava Ibeheje je výslech přes internet procesně použitelný stejně, jako kdyby probíhal ve Spojených státech. Policie díky němu odhadem ušetřila 80 tisíc korun, které by jinak musela dát za letenky, ubytování a stravu. „Byl zde náš vyšetřovatel, naše státní zástupkyně, tlumočník a konzultant České národní banky. V té samé chvíli v Ohiu v Columbusu seděl svědek,“ dodal.

Výslechy online nevylučují ani další policejní útvary

Videokonferenční jednotka v budově ministerstva vnitra se standardně používá hlavně na komunikaci s krajskými úřady nebo Evropskou unií. Šetří hlavně čas a peníze na cestování, podle ministerstva je ale dost bezpečná i pro policejní účely. „Je nemožné tuto komunikaci odposlouchávat v reálném čase, protože probíhá přes šifrování AEES. Tu standardně používá vláda Spojených států pro svoji utajenou komunikaci,“ řekl ČT mluvčí ministerstva Vladimír Řepka.

Výslech pomocí videokonference si už vyzkoušely i české soudy. Zákon jim to umožňuje od Nového roku. Častějšímu používání ale brání hlavně chybějící technika.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)