Ombudsman chce změnu sedmi zákonů, kritizuje např. docházku nezaměstnaných

Brno - Veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský doporučil poslancům změnu u sedmi zákonů či předpisů, navržené úpravy mají pomoci např. nezaměstnaným, dlužníkům, cizincům nebo zaměstnancům ve státní správě. Loni doporučoval ombudsman poslancům změnit osm zákonů a s většinou námitek se prý poslanci vypořádali. Žádný posun však nenastal v silniční agendě, která zatěžuje malé obce, a v ochraně památek, upozornil Varvařovský, na tyto oblasti přitom ombudsman poukazuje už deset, respektive pět let.

Nově chce Varvařovský po poslancích, aby zrušili např. povinnost části lidí bez práce hlásit se i několikrát týdně na pobočkách České pošty. Letošní novinkou zvanou docházka nezaměstnaných chce ministerstvo práce zamezit práci načerno. V určený čas proto lidé musí svou docházkou doložit, že v danou dobu zrovna někde skutečně načerno nepracují. Podle Varvařovského však povinnost odporuje lidské důstojnosti: „Dostavovat se na místo, kde neposkytnou žádnou asistenci v získání zaměstnání, je svého druhu zvrhlost.“   

Ministerstvo práce novinku hájí. „Po pěti měsících provozu projektu je generovaná úspora 140 milionů korun,“ řekla ČT mluvčí resortu Viktorie Plívová. Systém byl zaveden loni. Na poštu musí chodit hlavně nezaměstnaní, kteří jsou v evidenci déle než rok. Omlouvá je jen lékař nebo pracovní pohovory. Ministerstvo na rady ombudsmana podmínky docházky zmírnilo. Varvařovský přesto chce povinnost ze zákona vypustit úplně. Jeho návrhem se poslanci budou zabývat nejdřív v červnu.

Nová legislativní doporučení

  1. Zakotvení poučení o právu na správní žalobu do správního řádu
  2. Systém DONEZ a vyřazování z evidence uchazečů o zaměstnání za nedostavení se na kontaktní místo veřejné správy (DONEZ)
  3. Vracení DPH osobám se zdravotním postižením
  4. Novela loterijního zákona
  5. Úprava zdravotního pojištění cizinců
  6. Zakotvení územní působnosti soudních exekutorů
  7. Úprava poměrů zaměstnanců vykonávajících státní správu

Podrobnosti k doporučením najdete zde.

Ombudsman chce také do zákona zakotvit územní působnost soudních exekutorů. Podle něj by dluhy neměli vymáhat exekutoři z druhého konce republiky, protože to zvyšuje cenu exekuce. Varvařovský tak prý v žádném případě nechce podporovat třeba lidi jezdící načerno. „Ale mělo by se to vymáhat korektně a je-li dluh 1 000 korun, nikdo ani neupomene dlužníka a najednou po delší době (…) je z toho 40 tisíc korun, je to poněkud nemravné,“ uvedl. 

Varvařovský kritizoval i to, že dosud neplatí žádný zákon, který by upravoval pracovní poměry vyšších úředníků. Zákonodárci sice služební zákon v roce 2002 přijali, ale účinnost se desátým rokem odkládá. „Je to jeden z nejstarších ústavních dluhů,“ podotkl ombudsman.

Reportáž Petra Malého (zdroj: ČT24)
Vydáno pod