Adoptivní rodiče musí říct dětem, že nejsou jejich vlastní

Praha - Adoptivní rodiče budou mít nově povinnost oznámit dětem, že nejsou jejich vlastní, ještě před nástupem do školy. Stanovuje to nový občanský zákoník, který začne platit od roku 2014. Píše o tom Mladá fronta Dnes. Vláda navíc včera schválila plán, podle kterého má být právo adoptovaných dětí na informace v budoucnu ještě podpořeno. Podle dokumentu by měl každý právo se dozvědět, kdo jsou jeho biologičtí rodiče.

Nová pravidla podporují i psychologové. „Předškolák to přijme, protože má své rodiče, kteří se o něj starají. Nezajímá ho jiný člověk, který žije daleko,“ říká dětský psycholog Václav Mertin. Naopak v pubertě se dítě s takovou zprávou vyrovnává mnohem hůře.

Podle Mertina stačí dítěti jednoduché oznámení. „Není třeba dlouho rozebírat, jestli to správně pochopilo,“ tvrdí. V poslední době několik českých odborných studií upozornilo na skutečnost, že i pro dítě je důležité, aby znalo svůj původ.

Pokud rodiče svou povinnost zanedbají, žádný bezprostřední trest jim nehrozí. Avšak poté, co dítě dospěje, může podle právníků svého adoptivního rodiče žalovat. Naopak identitu původních rodičů stát chrání, pokud biologický rodič nedá souhlas se zveřejněním svých osobních údajů.

Soudce se při rozvodu může zeptat dítěte na názor

Ministerstvo práce a sociálních věcí se chce v letošním roce více věnovat přípravě náhradních rodičů. „K dispozici by také měly být odborné služby,“ uvedla mluvčí úřadu Viktorie Plívová. Ke změně přispěly také mezinárodní organizace, které se ochranou dětí zabývají. Národní strategie ochrany práv dětí, kterou vláda včera schválila, se kromě adopcí věnuje například také právu dítěte, aby se ho soudce během rozvodu rodičů zeptal na názor.

Reportáž Edity Horákové (zdroj: ČT24)