Rektoři: Škrty v rozpočtech budou pro školy likvidační

Jihlava - Další škrty v rozpočtech vysokých škol v příštích dvou letech budou podle rektorů likvidační a nepokryje je ani plánované zápisné. Sníží se tím konkurenceschopnost České republiky i kvalita českého vysokoškolského vzdělávání. Po jednání České konference rektorů (ČKR) to řekl rektor Karlovy univerzity v Praze Václav Hampl. Rektoři zároveň podají Nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět s návrhem žaloby ve veřejném zájmu k Nejvyššímu správnímu soudu proti prodloužení akreditace právům v Plzni. Ministr školství by podle nich neměl rozhodovat proti stanovisku akreditační komise.

„Střednědobý výhled na příští dva roky odebírá vysokým školám dalších pět miliard korun,“ uvedl rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Richard Hindls. To je podle něj hranice, za niž nelze jít. Rektoři se proto chtějí s ministerstvem školství dohodnout na krocích, které povedou k tomu, aby pokles financování nebyl tak drastický. „Průměrné financování jednoho studenta vysoké školy by už dále nemělo klesat. Klesá už pět let, teď je na úrovni, pod níž už vysoké školy nebudou schopny zajistit kvalitu vzdělávání,“ dodal Hampl.

Česká konference rektorů se dnes také zabývala záměrem vlády zavést na vysokých školách takzvané zápisné. Rektoři ale zatím k záměru nezaujali stanovisko. Zápisné ve výši kolem 3 000 korun za semestr ale podle nich rozhodně nevyrovná schodek způsobený avizovanými poklesy veřejného financování vysokých škol. 

Právnická fakulta v Plzni
Zdroj: ČT24

Rektoři se dnes zabývali i právnickou fakultou v Plzni. Chtějí podat žalobu proti prodloužení akreditace. „Česká konference rektorů se nevyjadřuje k tomu, zda právnická fakulta v Plzni má nebo nemá být dále akreditována, ale k samotnému procesu,“ řekl Hampl.

Podle stanoviska akreditační komise měla škola kvůli nízké kvalitě studia skončit už letos v červenci. Tehdejší ministr školství Josef Dobeš (VV) ale škole akreditaci prodloužil o čtyři roky. Pokud by to neudělal, 1 800 studentů by podle něj muselo dostudovat jinde. Akreditační komise už Nejvyššímu státnímu zastupitelství podnět k žalobě podala. Na Dobeše míří i trestní oznámení. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman přepokládá, že o žalobě rozhodne patrně do tří měsíců. „Zda by případná žaloba byla podána tak, aby o ní mohl soud rozhodnout ještě před podzimním zahájením nového školního roku (2012/2013), to nejsem schopen říci. Naším úkolem nyní je podnět velmi důkladně prošetřit a zhodnotit,“ uvedl.