Janoušek měl vliv i na někdejšího šéfa policie Husáka

Praha - Vyšetřování Bezpečnostní informační služby (BIS), která se v roce 2007 zaměřila na lobbistu Romana Janouška, potvrzuje jeho důvěrné vztahy s tehdejším policejním prezidentem Vladislavem Husákem. Informaci přináší dnešní vydání MF Dnes. BIS prý jejich vztah prověřovala, považovala ho za nebezpečí pro stát. Své poznatky si však nechala pro sebe.

„O vztazích Janouška s Husákem se v roce 2007 vypracovala zpráva. Ta se předala nadřízeným,“ řekl deníku zdroj blízký zpravodajským službám. Zpráva se pak podle něj stala součástí informací, jež se o Husákovi shromažďovaly na žádost Národního bezpečnostního úřadu. Ten zjišťoval, zda je Husák důvěryhodný policista, kterému se může dát bezpečnostní prověrka.

Na propojení obou mužů přišli důstojníci BIS, kteří vyhodnocovali legálně schválené telefonní odposlechy Romana Janouška. Ten se s Husákem vždy jen domluvil na místě a čase schůzky. Víc toho po telefonu prý nerozebírali.

Důstojníci museli jejich vztahy prověřit, protože BIS došla k závěru, že mohou být bezpečnostním rizikem pro stát. K Janouškovi mohly unikat citlivé informace z policie. Sledovací tým tak tehdy třikrát ověřoval jejich kontakty v hotelu, kde se oba muži měli sejít, ale ve veřejných prostorách - v restauraci či saloncích - nebyli vidět.

Bývalý policejní prezident Vladislav Husák
Zdroj: ČT24

Husák přesto tvrdí, že je „výmyslem“, že by se s Janouškem scházel v hotelu, či dokonce v sauně. Telefonické hovory a schůzky s Janouškem však nepopřel. Jak uvedl, v roce 2007 byl v kontaktu s mnoha lidmi a nepamatuje si, s kým se o čem bavil, například i s Janouškem. „Kdyby to však byla nějaká nosná témata, jistě bych si je pamatoval,“ dodal Husák. Téma vysvětlování vztahů s Janouškem ho „už unavuje“.

Vladislav Husák koncem května odchází z pozice náměstka policejního prezidenta. Rezignaci oznámil před třemi týdny krátce poté, co podle policie opilý Janoušek srazil ženu a ujel. Odchod z vedení nabídl také už loni, když se v médiích objevily zprávy o jeho schůzce právě s Janouškem. Odmítá však, aby konec jeho působení ve vedení policie byl s Janouškem jakkoliv spojován.

Janoušek měl vliv i na Husáka (zdroj: ČT24)