Policie promluvila ke kauze ProMoPro: Obvinili jsme 10 lidí

Praha - Protikorupční policie se dnes poprvé oficiálně vyjádřila ke kauze ProMoPro. Potvrdila, že kriminalisté v předchozích dnech zadrželi celkem osm osob. Usnesení o zahájení trestního stíhání bylo následně předáno deseti lidem. Policie rovněž došla k závěru, že částka, kterou Úřad vlády ČR vyplatil společnosti ProMoPro, byla předražena o 388 milionů korun. Lidové noviny dnes zároveň uvedly, že bývalý šéf Úřadu vlády Jan Novák zřejmě v souvislosti s kauzou obviněn nebude. Jeho podpis je přitom na smlouvě s kontroverzní firmou. Podle policie ale Novák jen vycházel z podkladů, které dostal od úředníků, a přímou odpovědnost nenese.

„Kriminalisté ve středu zadrželi celkem sedm osob. Včera byla zadržena osmá osoba. Následně policisté celkem deseti osobám předali usnesení o zahájení trestního stíhání,“ uvedla policie v tiskové zprávě. Proti třem úředníkům je vedeno trestní stíhání pro trestné činy pletichy při veřejné soutěži a veřejné dražbě, zneužívání pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. „Ostatní obvinění (z trestných činů podvodu a legalizace výnosů z trestné činnosti) pracovali v různých obchodních společnostech, které byly v zakázce zainteresovány,“ dodala police.

Kriminalisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality pracují na případu od 7. února 2011, kdy od Finančně analytického útvaru ministerstva financí (FAÚ) obdrželi trestní oznámení. „Ve spolupráci s FAÚ došlo v této věci k zablokování finančních prostředků ve výši cca 135 milionů korun na bankovním účtu v zahraničí,“ uvedla police. Na případu stále pracuje, další podrobnosti proto zatím poskytovat nebude.

Podle informací médií je mezi obviněnými úředníky bývalý šéf odboru logistiky Radomír Karlík, bývalý ředitel odboru rozpočtu a veřejných zakázek David Mlíčko a tehdejší ředitelka sekce pro přípravu předsednictví Jana Hendrichová.

Hendrichové se včera zastal Alexandr Vondra, tehdejší vicepremiér pro evropské záležitosti, který za předsednictví zodpovídal. Jeho tehdejší náměstkyně prý jako „slušná, pečlivá a této zemi oddaná úřednice“ státu vědomě či záměrně žádnou škodu nezpůsobila. Sám Vondra se dosud hájil tím, že podmínky smlouvy nevyjednal a kontrakt nepodepsal, mezi obviněnými také nefiguruje. Hendrichová ale pro dnešní Právo uvedla, že ministr podrobnosti o zakázkách věděl, protože se účastnil pravidelných porad. „On nebyl schvalovatelem faktur, ale samozřejmě znal částky, které se týkaly techniky a jejího financování,“ tvrdí Hendrichová. 

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek včera vyzval premiéra Petra Nečase (ODS), aby se zasadil o odchod Vondry z čela resortu. ČSSD rovněž požaduje, aby Nečas vyloučil, že stamiliony z podezřelé zakázky skončily na účtech ODS. Vondra ovšem tvrdí, že celou záležitost musí rozhodnout až soud. Nečas pak na požadavek sociálních demokratů reagoval, že by Vondra převzal politickou odpovědnost, pokud by jeho podřízení byli uznáni vinnými z porušení zákona. „Pokud by byl přímo obviněn, znamenalo by to jeho okamžitý odchod z vlády,“ zdůraznil premiér.

Rozhovor s Jaroslavem Ibehejem (zdroj: ČT24)