Heger: Přítomnost otce u porodu je standard, mohla by být bezplatná

Praha – Otcové by od příštího roku nemuseli platit za přítomnost u porodu v nemocnici. Plánuje to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) s tím, že se přítomnost otců u porodu stala natolik běžnou, že ji lze považovat za standard. Náklady, které nemocnice s přítomností otce u porodu má, by mohly pokrýt platby od zdravotních pojišťoven.

„Já si myslím, že přítomnost otce u porodu je prakticky standardní záležitost a že bychom to měli do nového sazebníku výkonů zakalkulovat,“ uvedl ministr. Nový seznam výkonů, podle kterého platí pojišťovny lékařům a nemocnicím za léčení, chce stihnout tak, aby platil už příští rok. „Pro nemocnice je přítomnost otce u porodu určitý náklad, přinejmenším na pláště a různé ochranné prostředky, které tam otec musí mít. A pokud by se to stalo součástí standardního kalkulování výkonu, tak pak by za to nebylo možno vybírat,“ shrnul.   

Porodnice vybírají za přítomnost otce nebo někoho jiného u porodu v průměru 700 korun, menší zařízení 200, větší i přes tisícovku. Někde platby pokryjí také předporodní kurz pro oba rodiče, někde za kurz platí rodiče zvlášť. 

Podle České ženské lobby si řada žen stěžuje, že se v porodnicích vybírají poplatky za přítomnost otce u porodu i po 1. dubnu, kdy nabyly účinnosti reformní zákony o službách. „Nový zákon o zdravotních službách vybírání tohoto poplatku znemožňuje, nově má každý pacient bezplatné právo na přítomnost jím zvolených osob,“ uvádí se v prohlášení 21 členských organizací České ženské lobby.   

Heger připomněl, že v dobách, kdy nemocnice tuto službu zaváděly, si lidé rádi připlatili za šanci být spolu při porodu. Teď už je to standardem, stejně jako třeba to, že s malým dítětem může být někdo z rodiny v nemocnici trvale. To, že by se platba stala součástí standardní úhrady od pojišťovny, považuje Heger za „nejelegantnější řešení“.

Vydáno pod