Pitr požádal o zrušení rozsudku v kauze Setuza

Praha - Podnikatel Tomáš Pitr požádal o zrušení rozsudku, na základě kterého dostal souhrnný šestiletý trest za vyvedení akcií potravinářských společností Setuza a Milo Surovárny ze společnosti Agrocredit. Pražský městský soud bude muset případ znovu projednat, protože podnikatele soudil jako uprchlého. Pražský vrchní soud zase ve čtvrtek rozhodne, zda se dočká obnovy procesu v kauze daňových deliktů z roku 1994. Policie kontroverzního podnikatele přivezla na počátku dubna ze Švýcarska do vazební věznice v Brně.

„V pondělí jsme obdrželi podání, ve kterém odsouzený Tomáš Pitr využívá práva požádat o zrušení pravomocného odsuzujícího rozsudku, který byl vynesen v řízení proti uprchlému,“ uvedla mluvčí soudu Martina Lhotáková. Soud podle ní nyní v souladu s trestním řádem rozhodne o zrušení rozsudku: „Proto již dnes nařídil za tímto účelem neveřejné zasedání, které se bude konat 25. dubna,“ dodala.

Pitr byl v Česku odsouzen dvakrát. V roce 2006 ho soudy spolu s Miroslavem Provodem potrestaly za podvody s daněmi z roku 1994 pěti lety vězení. O čtyři roky později dostal souhrnný šestiletý trest za to, že s Michalem Zouharem vyvedli akcie Setuzy a Milo Surovárny. Firmě Agrocredit podle soudů způsobili škodu přesahující 700 milionů korun.

Pitr požádal o zrušení rozsudku (zdroj: ČT24)

U daňových deliktů soud loni v prosinci povolil obnovu procesu. Státní zástupce si ale proti rozhodnutí podal stížnost, a případ tak bude posuzovat odvolací senát. „Rozhodne v neveřejném zasedání 19. dubna,“ uvedl mluvčí Vrchního soudu v Praze Jan Fořt. V případě, že by soud skutečně obnovu povolil, bude muset rozhodnout i o tom, zda pošle Pitra do vazby. Podnikatel by se totiž v takovém případě octl opět na začátku procesu, bez jakéhokoli odsouzení.

Pitr se od roku 2007 skrýval v zahraničí. V červenci 2010 byl zadržen ve švýcarském Svatém Mořici. O jeho vydání do Čech rozhodl na konci loňského září pravomocně tamní nejvyšší federální soud. Podnikatel však ve Švýcarsku požádal kvůli obavě o svůj život a údajné podjatosti české justice o azyl. Jeho žádost sice úřad pro migraci zamítl, muž se ale odvolal k soudu. Teprve nedávno svoji žádost stáhl a rozhodl se vrátit do Česka.