Duka je proti odložení církevního narovnání kvůli krizi

Praha - Pražský arcibiskup Dominik Duka se dnes vyslovil proti návrhům na odložení církevních restitucí, o nichž hovoří někteří kritici církevního narovnání kvůli hospodářské krizi a škrtům. Duka je totiž přesvědčen, že krize není otázkou jednoho volebního období, ale současné problémy mohou v Evropě přetrvávat dlouhá léta. Duka dnes na debatním Žofínském fóru také řekl, že pokud by parlament navržený zákon neschválil, pak si nedokáže představit, že by se církve měly dožadovat navracení majetku soudní cestou.

To by mohly podle Ústavního soudu, stát by podle vlády musel navíc zaplatit náklady na vleklá soudní řízení. „Přiznám se, že kdyby k této situaci mělo dojít, a měl bych si představit, že budu soudně vymáhat od několika tisíc rodin v Praze odškodnění, tak budu volit cestu svého předchůdce svatého Vojtěcha. Církve nepřistoupí na takovýto způsob, aby jedna nespravedlnost byla nahrazována ještě horší nespravedlností,“ prohlásil kardinál Duka.

Svatý Vojtěch je zemský patron, v 10. století byl druhým pražským biskupem. Dvakrát pro spory s knížetem opustil zemi, druhý odchod se ukázal být definitivním. Zemřel mučednickou smrtí, když působil jako misionář mezi pohanskými Prusy.

Vláda navrhla normu, podle níž má stát na základě dohody se 17 církvemi vyplatit od roku 2013 postupně 59 miliard korun navýšených o inflaci. Církve též mají dostat zpět 56 procent majetku. Norma, která je nyní ve sněmovně, také počítá s ukončením placení církví ze státního rozpočtu.

Duka zdůraznil, že vyjednaný vládní návrh je kompromisem vzešlým z dlouhých jednání, a nikdo proto nemůže být plně spokojen. „Víme, že hospodářská krize není na jedno volební období, ale problémy konzumní společnosti nás budou všechny pronásledovat nejméně dvě desetiletí a je otázka, zda ji vůbec starý kontinent vyřeší, nechci strašit, ale je to skutečně závažná věc,“ uvedl Duka.

Žofínské fórum o církevním majetku (zdroj: ČT24)
Vydáno pod