Technici obarvili Vltavu, simulují havárii

Vrané nad Vltavou - Povodí Vltavy zkouší, jakou rychlostí by postupovalo říční znečištění v případě úniku nebezpečné látky. Pod jezem ve Vraném vypustili pracovníci speciální barvivo a nyní sledují, s jakou rychlostí se po proudu pohybuje. Zvířatům ani rostlinám látka ublížit nemůže. Simulace chemické havárie má optimalizovat nastavení mezinárodního poplachového systému.

„Používá se látka nazvaná Sulforhodamin G, která má v koncentrované formě oranžové až červené zbarvení,“ přiblížil Marek Liška z Povodí Vltavy. Barevnou látku vypustili technici po desáté hodině, prošla turbínami vranské elektrárny, kde se promíchala s vodou, a barevný mrak se vydal na cestu po proudu řeky.

S postupným ředěním se látka ve vodě oku běžného pozorovatele ztrácí, patří ale k vysoce fluorescenčním a její přítomnost v řece dokážou speciální přístroje rozeznat. Prostřednictvím čidla ve vodě se sbírají data v určitých časových intervalech, sběrných stanic je podél toku postavených osm.

Než se dostane látka do Mělníka, uplyne několik dní. Signál je ze všech měřicích míst sbírán do počítače, ten pak podle Marka Lišky vyhodnotí průtok celé látkové vlny. Takzvané stopovací pokusy provádějí na Vltavě němečtí hydrologové. Stejný postup už použili v Německu a výsledky pomáhají nastavit mezinárodní poplachový systém ALAMO.

Reportáž Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)