Kubice stojí za šéfem pražské policie, Lessy se prý unáhlil

Praha – Ministr vnitra Jan Kubice stojí za šéfem pražské policie Martinem Vondráškem. Ten se rozhodl, že nedá na výzvy policejního prezidenta Petra Lessyho a nevyvodí osobní zodpovědnost za selhání svých podřízených při vyšetřování dopravní nehody Romana Janouška. Vondrášek tak reagoval na výsledky šetření generální inspekce, podle které se vyšetřovatelé nedopustili ničeho trestného.

„Pan policejní prezident je dospělý člověk, je policistou a ví, že dělat předčasné závěry před šetřením je mimořádně nešťastné… Pan Vondrášek má mou plnou podporu,“ prohlásil pro ČT ministr vnitra Jan Kubice.

Nepřímou výzvu k odstoupení si Vondrášek vyslechl pouhý den poté, co zadal kontrolu práce vyšetřujících policistů, a v den, kdy další prověrku nařídilo policejní prezidium. Kontroly skončily po třech týdnech s výsledkem, že policisté trestný čin nespáchali. „Svoji osobní zodpovědnost jsem podmínil výsledky šetření. Nezjistilo se, že by došlo k systémovému pochybení,“ uvedl včera k výsledkům kontroly Vondrášek. Policejní prezident Lessy nyní odmítá situaci komentovat, pouze vzkázal, že se k celé záležitosti vyjádří až po skončení kázeňského řízení, které se 7 podřízenými ještě Vondrášek vede.

Roman Janoušek
Zdroj: Lidové noviny/ISIFA

Kvůli nehodě už na policii vypovídalo 10 svědků. Co se ale v pátek 23. března na Pankráci stalo, musí popsat ještě další čtyři včetně zraněné ženy. Ta stále zůstává v nemocnici. Pokud se podle jejího advokáta Josefa Lžičaře dostane ještě tento týden domů, bude to prý kvůli drobným komplikacím nejdříve v pátek. Policisté by ji tedy mohli vyslechnout příští týden.

Vypovídat musí ale i Roman Janoušek. „My jsme žádali o nahlédnutí do spisu, to nám nebylo umožněno, využíváme svého práva a vypovídat nebudeme,“ tvrdí Janouškův advokát Vít Široký. Už tento týden mají také policisté provést expertizu obou nabouraných aut.

Kubice stojí za šéfem pražské policie, Lessy se prý unáhlil (zdroj: ČT24)