Hackeři napadli Kalouskův web

Praha - Webové stránky ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) napadli hackeři hlásící se ke sdružení Anonymous. Zveřejnili na nich své prohlášení, v němž Kalouskovi vyčítali necitlivá úsporná opatření. Po 10:00 se web vrátil ke své běžné podobě.

„Vámi podporovaná opatření vedla k drastickému snížení životní úrovně důchodců, tedy osob, které se již nemohou bránit a mnohdy se ocitají v bezvýchodné situaci,“ uvedli hackeři. Kalousek podle nich „bral ze špatných kapes“, když snížil platy policistům, hasičům nebo záchranářům, ale mezd politiků se šetření výrazně nedotklo.

Anonymous v uplynulých měsících zaútočili také na web ODS. Nejprve na něm v únoru uveřejnili své prohlášení odsuzující smlouvu ACTA. O několik dní později pak získali osobní data tisíců členů ODS. Seznam rozeslali médiím a připojili k němu výzvu českým politikům, aby odmítli mezinárodní smlouvu proti padělání.

Stránky s odkazem na data členů ODS
Zdroj: ČT24/ods.6te.net

Anonymous je volné společenství hackerů, recesistů a síťových aktivistů, které nemá jasnou strukturu a vedení a ani jasné zaměření, proti čemu a jak bojuje. Všeobecně je vnímáno jako hackerské sdružení, protože největší pozornost vzbuzuje svými hackerskými útoky, ale prezentuje se i různými žerty či recesemi nebo pouhými informacemi a sděleními na internetu. Skupina se často prezentuje maskou inspirovanou tragickým hrdinou katolických vzbouřenců v Londýně na počátku 17. století Guyem Fawkesem.