Testy v autoškolách se budou kontrolovat online, ubude podvodů

Praha – Uchazeči o řidičský průkaz při skládání zkušebních testů budou kontrolováni online prostřednictvím internetu. V budoucnu počítá s takovou praxí projekt ministerstva dopravy, který kromě online připojení zkušebních míst propojí systémy dopravně správních agend. Se spuštěním systému se počítá začátkem příštího roku, podle předběžných odhadů přijde na 25 milionů korun. Vyplývá to z informací zveřejněných v registru veřejných zakázek. Úřad si od toho slibuje omezení podvodů při zkouškách.

„Systém přinese výrazně lepší zabezpečení, než je tomu doposud,“ předeslal mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Významným bodem je i elektronické propojení systému s evropským registrem dopravců. Součástí uvedené novinky je i takzvaný e-learning určený pro zaměstnance ministerstva, který v současnosti chybí a mohl by nahradit klasická vstupní školení a seznámit nové zaměstnance s vnitřními předpisy.

Zvýšení transparentnosti zkušebních testů oceňují i zástupci provozovatelů autoškol. Předseda Asociace autoškol ČR Ondřej Horázný připouští, že současný stav umožňuje „velmi široké možnosti podvádění“. Testy v současnosti probíhají offline, údaje se odesílají dávkově na konci pracovního dne. Kontroloři se tak dnes pouze zpětně dozví, že zkoušky se uskutečnily, že se jich účastnilo určité množství lidí a to, zda prospěli. S online připojením se budou moci připojit přímo do administrace a průběh zkoušky sledovat, dodal Horázný.

Nízkou úroveň zabezpečení současného systému připustil i Novák. Dnes je podle ministerstva dopravy možné se do systému „nabourat“ a s daty manipulovat, což by podle Nováka měl projekt zlepšit. Systém je součástí programu elektronizace služeb veřejné správy a bude financovaný převážně ze strukturálních fondů Evropské unie.

Zpřísnění způsobu udělování řidičských oprávnění chystá i připravovaný zákon o autoškolství, který má mimo jiné obsahovat různá protikorupční opatření. Jde zejména o změnu postavení zkušebních komisařů, kteří by neměli spadat pod města, ale pod novou profesní organizaci zkušebních komisařů s pobočkami v krajských a okresních městech.