CVVM: Komunisté předstihli ODS, levice by ve sněmovně dominovala

Praha – Podle volebního modelu CVVM by volby do sněmovny v dubnu vyhrála s jasným náskokem ČSSD, kterou by podpořilo 37 % lidí. Dominanci levice potvrzuje druhým místem KSČM, která podle dostupných informací předstihla občanské demokraty poprvé od doby opoziční smlouvy. Komunisty by volilo 20 procent dotázaných, zatímco ODS 17,5 procenta. Ve sněmovně by měla své zástupce i TOP 09 a lidovci.

Zatímco komunisté si v průzkumech CVVM od začátku roku polepšili o 7,5 procenta, tak ODS za stejnou dobu poklesla o šest procent. Analytik CVVM Jan Červenka dodal, že naposledy předstihli komunisté ODS na přelomu let 1999 a 2000. „Tehdy vrcholilo znechucení kolem opoziční smlouvy mezi ČSSD a ODS, která umožnila existenci menšinové vlády sociálních demokratů, a v říjnu 1999 z dotazování vyšla KSČM dokonce jako vítěz voleb,“ dodal Červenka.

V letošním roce zaznamenává pokles hlasů i TOP 09, kterou by v dubnu podpořilo 11,5 procenta lidí. Pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do sněmovny by překonali také lidovci, naopak Věci veřejné by získaly jen dvě procenta hlasů. K volbám by přišly necelé dvě třetiny Čechů. 

Kromě volebního modelu zjišťovalo CVVM i stranické preference, do tohoto průzkumu se zahrnují i lidé, kteří nechtějí nebo nevědí, koho volit. Podle těchto výsledků získala ČSSD podporu 24,5 procenta, KSČM 12,5 procenta, ODS 11 procent a TOP 09 sedm procent lidí.