Malé rybky pomáhají při lupénce, mohou ale přenášet infekce

Praha – Zákazníci v Česku si v poslední době oblíbili proceduru, při které jim malé rybičky ukusují odumřelou kůži z nohou. Tuto proceduru vyhledávají zejména lidé s lupénkou, ekzémy nebo bércovými vředy. Malá kaprovitá rybka Garra rufa totiž odumřelou kůži bezbolestně obrousí a navíc vypouští i léčebný enzym. Některé státy USA už ale užívání těchto rybek kvůli šíření infekcí zakázaly a také u nás už hlavní hygienik chystá pravidla pro jejich regulaci.

Malým rybkám přiznávají úspěchy i lékaři a sami tzv. ichtyoterapii předepisují. K léčbě ovšem nejsou vhodná akvária třeba v masážních salónech. Hlavní hygienik Michael Vít zdůrazňuje, že lupénka jako nemoc patří do rukou lékařů. V odborné literatuře jsou prý popisována některá rizika, rybky mohou být např. nositeli atypických mykobakterióz. 

V Česku i jinde ve světě využívají živnostníci malé rybky také při pedikúře a manikúře. Jelikož jde ale o poměrně novou věc, tak tato procedura není ošetřena zákony, protože pod kosmetickou péči se rybky nevejdou. Zatím tak u nás nejsou stanovena pravidla např. o kvalitě vody v akváriích nebo pro kondici rybek, aby nemohly přenášet infekce. To chce ale hlavní hygienik Michael Vít během několika měsíců změnit. 

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)