Kocáb: Prožíváme nejhorší období po roce 1989

Praha - V roce 1988 řekl Michael Kocáb slavnou větu: „Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží“. Současný stav české politiky ovšem hodnotí jako katastrofický a vládu nazývá bandou rozhádanců. V jeho mysli se prý objevily už i úvahy o emigraci. Ačkoliv v současné době sice tuto možnost reálně nezvažuje, přiznává, že se mu v této zemi nežije dobře. Politicky se však už angažovat nehodlá. „Musel bych být v pozici premiéra, abych ten chlív vyčistil,“ říká známý hudebník a bývalý politik. Jakožto pravicový volič dokonce nyní určitou naději vkládá do sociální demokracie.

O tom, že by opustil Československo, Kocáb nepřemýšlel ani před rokem 1989. Ba naopak ještě koncem 80. let vybízel Čechoslováky k politické agitaci. Chtěl, aby se lidé začali o svou vládu zajímat. Dnes se však na první pohled může zdát, že na své veřejné postoje zcela rezignoval. Krize ve společnosti i politice se podle něho prohlubuje a stav dospěl do „panoptikální záležitosti“.

Michael Kocáb o paktu rozpočtové odpovědnosti:

„Nejsme v dobré ekonomické situaci z hlediska státního rozpočtu, protože to prostě neumíme. Když se pak nabídne rozpočtová unie, tak to odmítneme, jako bychom byli mistři a dokázali si rozpočet sestavit sami.“

Kocáb přiznává, že by se současným stavem politiky rád něco udělal. Po jedné neúspěšné kandidatuře dostal další nabídku kandidovat do Senátu, tu ale odmítl. V současné době na to prý nemá energii. Po určité politické zkušenosti tvrdí, že jeden člověk nic nezmůže. „Musel bych být v pozici premiéra, abych ten chlív vyčistil,“ říká známý hudebník a bývalý politik.

Jako bývalý ministr za lidská práva se věnoval především otázce vyloučených lokalit, zejména romským komunitám. Do těchto míst mnohdy zavítal osobně, aby se pokusil konflikt vyřešit osobně na místě. A právě tento přístup Kocábovi chybí v současné vládě. Proto po svém odchodu několikrát kritizoval premiéra Nečase za nečinnost. Romská otázka ho totiž nenechává klidným dodnes. Spokojenost majority se prý odvíjí od spokojenosti minority.

Sociální demokracie má šanci začít znovu

Řešení současné situace v zemi vidí především v zavedení prvků přímé demokracie. Chtěl by více zapojit občany do procesu rozhodování - například obnovit institut referenda, a více tak na občany přenášet odpovědnost. S novým režimem prý přišel velký příděl vyvzdorované svobody, ovšem lidé si nedokázali vytyčit její hranice - kde začíná a kde končí.

Michael Kocáb:

„Dneska má demokracie pokřivené rysy. To, co teď momentálně prožíváme, je nejhorší období, které jsme po roce 1989 zažili - z hlediska vlády této země. Dá-li se tedy vůbec říct, že je to vláda, protože je to banda rozhádanců.“

Jedinou naději proto dává novým politickým stranám. Ačkoliv už i nové strany v minulosti zklamaly všechna očekávání – jak Strana zelených, tak v ještě mnohem větší míře Věci veřejné. „Jsem spíše pravicový volič, ale mé naděje se nyní upírají přeci jen k sociální demokracii. Snad sociální demokracie vycítí, že má teď šanci začít znovu a nedopustí se hrůzných excesů, které proběhly v poslední době,“ dodává.

Propojení muziky s politikou

Michael Kocáb odjakživa dává průchod své politické angažovanosti i prostřednictvím muziky. Na nové sólové desce, se kterou se po 30 letech vrací Pražský výběr, se sice objeví několik písní s politickou tématikou, přiznává ale, že ostatním členům kapely jde jeho politická angažovanost na nervy. Na podzim spolu kapela odehraje pět koncertů v rámci svého turné, a ani poté nemají v plánu jít zase každý svou vlastní cestou.

Před půlnocí (zdroj: ČT24)