V Česku ubývá dárců srdce

Ostrava - Ačkoliv je lékařská technika stále dokonalejší, počet dárců srdce postupně klesá. Někteří lidé se tak zákroku nikdy nedočkají a přežívají jen díky umělému srdci. Lékaři společně s ministerstvem zdravotnictví doufají, že letos prosadí opatření k podpoře dárcovství. Více se dozvíte v magazínu Tep 24, začíná v sobotu od 10:32 na programu ČT24.

Milan Dobeš čeká druhým rokem. Těžký infarkt mu změnil život v osmačtyřiceti. Přežívá jen díky umělému srdci. „Funkce srdce byla pět až deset procent, to bylo na pokraji života a smrti,“ vzpomíná.

Pumpa stojí více než dva miliony. Technika i léky jsou stále dokonalejší, přesto někteří pacienti bojují o každý den. „Někteří z nich bohužel nejsou vhodni na zmíněnou mechanickou srdeční podporu, takže prostě musí čekat a doufat,“ říká lékař Petr Němec.

Na nové srdce čeká v Česku 90 žen a mužů, už od roku 2009 ale klesá počet transplantovaných srdcí. Zemřelých dárců je stále méně, ovšem čekatelů neubývá. V Česku platí předpokládaný souhlas s darováním orgánů, někdy ale zasáhnou příbuzní.

  • Transplantace srdce v ČR zdroj: ČT24
  • Novela transplantačního zákona zdroj: ČT24

„Snažíme se o zvýšení počtu dárců, k tomu by měla výrazně přispět částka pět tisíc korun, která by měla sloužit k úhradě pohřbu a cestovních výdajů,“ uvedl vedoucí Transplantačního centra FN Ostrava Jiří Samlík. Novela zákona by měla začí platit letos, nicméně ohrozit to mohou případné předčasné volby.

Reportáž Silvie Klekové (zdroj: ČT24)