Senátoři odmítli Koudelku jako kandidáta pro Ústavní soud

Praha – Senátoři zamítli prezidentovi Václavu Klausovi dalšího kandidáta na ústavního soudce. V dnešní tajné volbě neuspěl ani bývalý poslanec ČSSD Zdeněk Koudelka, když dostal jen 29 hlasů ze 71. Kritici mu vytýkali angažmá u bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renaty Vesecké, jejímž byl náměstkem, nebo obhajobu sporných zákonů, proti nimž se Ústavní soud postavil. Šlo například o volební zákon z dob opoziční smlouvy mezi ODS a ČSSD. Prezident Václav Klaus odmítnutí svého kandidáta označil za smutné, žalostné a deprimující.

Před vlastní volbou proběhla v senátu asi hodinová a nebývale otevřená diskuze. Koudelku kritizovali i jeho straničtí kolegové – např. šéfka senátní ústavní komise Jiřina Rippelová (ČSSD) poukázala na Koudelkovu kritiku rozhodnutí Ústavního soudu nebo obhajobu výkladu ústavy ve prospěch prezidenta. 

„Nemohu hlasovat pro jednoho z čelných představitelů Nejvyššího státního zastupitelství z temných dob ustanovování takzvané justiční mafie,“ prohlásila Rippelová. Schválením Koudelkovy nominace by podle ní sociální demokracie „spadla do připravené pasti“, neboť by potvrdila scénář, že údajně odmítá kvalitní kandidáty a podporuje jen „své lidi“.   

Prezident Václav Klaus:

„Musím říci, že jsem tomu nevěřil, že by sociální demokracie v Senátu mohla zvolit tuhle taktiku, která je trošku dětinská. Jasně předvádějí, že jim jde o politický souboj, a ne o kvalitu vybavení Ústavního soudu… Ta informace je smutná, žalostná, deprimující.“

Dvaačtyřicetiletý Koudelka byl místopředsedou sněmovního ústavně právního výboru. Nyní je náměstkem ředitele Justiční akademie v Kroměříži. Prezident Václav Klaus ho nominoval poté, co v únoru neprosadil v Senátu kandidaturu předsedy Městského soudu v Praze Jana Sváčka – na Ústavním soudu měl Koudelka nahradit Elišku Wagnerovou, které v březnu skončil mandát.

Nesouhlas ale znovu vrací do hry debatu o tom, podle jakého klíče levicový Senát kandidáty posuzuje. Respektive jestli samotný fakt, že Koudelku navrhl prezident Klaus, nepředurčil výsledek. Názorová blízkost obou mužů není tajemstvím. „Část senátorů už prezidentu Klausovi nezvolí žádného soudce, protože nemá Klause ráda,“ domnívá se senátor Jaroslav Kubera (ODS).

Další kandidáti nyní na scéně nejsou. Poslední měsíce ve funkci ale mezitím počítá další ústavní soudce František Duchoň. Jeho kolegové tak můžou brzy řešit vážný problém - personální nouzi, která se podepíše na rychlosti, se kterou Ústavní soud vynáší klíčové verdikty.

Vydáno pod