FÚ prověřuje miliony na účtech manželky Dlouhého z ODS

Hluboká nad Vltavou - Účty manželky jednoho z nejvlivnějších jihočeských politiků ODS Pavla Dlouhého prověřuje jihočeský finanční úřad. Informovala o tom dnešní Mladá fronta Dnes, které to potvrdil úředník blízký vyšetřování. Vyšetřování Jany Dlouhé podle deníku začalo z podnětu Finančního a analytického úřadu (FAÚ) ministerstva financí. Premiér a předseda ODS Petr Nečas čeká, že Dlouhý bude schopen desítky milionů vysvětlit. Pokud by tomu tak nebylo, je otázkou, zda může Dlouhý ve své stranické pozici zůstat, řekl Nečas. Dlouhý dnes korupci při převodech peněz na účet své ženy popřel. Všechny finanční operace byly podle něj legální. Kauzu označil za politický útok.

Dlouhý kauzu označil za diskreditační kampaň proti ODS a jejímu regionálnímu představiteli. „Veškeré transakce mojí ženy spočívaly v legálních operacích, na které se buď nevztahuje daňová povinnost – nákup a prodej akcií společností, kde měla má žena účast – nebo ze zákona tyto výplaty daní vyplácející subjekt, například dividendy,“ uvedl. Šlo podle něj o privátní společnosti, ve kterých jeho žena měla dlouhodobé účasti.

Podle MfD Dlouhého manželka dostala na účet desítky milionů korun ze společnosti Rybářství Třeboň, která inkasovala státní dotace. Jako žena v domácnosti neplatí téměř žádné daně. Za poslední čtyři roky to bylo v součtu necelých 25 tisíc korun. Na její soukromé účty ale od roku 2007 přicházely desítky milionů korun. Mezi léty 2007 až 2011 to bylo podle zjištění deníku 45 milionů korun, na daních přitom za celé období zaplatila 24 840 korun, a to jen v roce 2009. Předtím ani potom neodvedla nic.  

Největší obnosy přišly na její účet u České spořitelny, ve třech splátkách dohromady 19 milionů Kč. Její manžel je nejen členem výkonné rady ODS, kterého před třemi lety Mirek Topolánek označil za jednoho ze stranických kmotrů, ale také figuruje v představenstvu právě třeboňského rybářství, které získalo v minulosti řadu státních dotací.

Petr Nečas:

„Já nevím, jak mohu zakročovat do soukromých záležitostí toho nebo onoho člověka. On je na nějaké politické pozici. Buďto bude schopen své konání a kroky vysvětlit, nebo nebude.“

Úřady vyšetřují možnou spojitost mezi transakcemi. Řeší otázku, z jakého titulu společnosti posílala peníze na soukromé konto manželky místního politika. Ředitel rybářství Jan Hůda to odmítl vysvětlit.

Finanční úřad
Zdroj: ČT24

Dotace pro třeboňské rybářství by mohla prověřit policie

Rybářství Třeboň ve stejném období získalo z ministerstva zemědělství dotace na podporu rybářství a prodeje kaprů. Bylo to bezmála 17 milionů korun a další dva a půl milionu na dotacích dostala společnost Fish Market, kterou třeboňské rybářství vlastnilo. Resort přitom tehdy řídil Dlouhého stranický kolega Petr Gandalovič, který je nyní velvyslancem v USA. Dotace prý neovlivňoval a nevěděl, že Dlouhý je v představenstvu společností, které dotace čerpají. „To mne znepokojuje, kdybych to věděl, asi bych to nechal lépe prověřit,“ poznamenal exministr.

Výlov jihočeského rybníka Svět
Zdroj: Libor Fojtik/ISIFA

Právě tyto dotace prověřoval Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). „Zjistili jsme, že ministerstvo nesprávně vybíralo projekty a nesprávně je i kontrolovalo,“ konstatoval kontrolor NKÚ Jan Vedral. Finanční transakce mohou ukázat na možný střet zájmů Dlouhého, jenž působí ve společnostech, kterým může ze svého postavení pomoci. Jihočeský finanční úřad nevyloučil, že se obrátí o další pomoc na ministerstvo financí, případně rovnou na policii. Úředníci totiž své pátrání mohou směřovat pouze tři roky do minulosti.