Limit na prezidentskou kampaň až 50 milionů

Praha - Kandidáti na prezidenta budou moct v kampani před prvním kolem voleb utratit maximálně 40 milionů korun. Postupujícím do druhého kola se limit zvýší o dalších deset milionů. Podle Práva se na tom shodli vyjednavači vládních stran a ČSSD. Účetnictví kampaně by se mělo zveřejňovat na internetu. Lidé tak zjistí, kolik kandidát dostal od sponzorů, nebo jaký honorář zaplatil umělcům, kteří vystupují na mítincích.

Do částky mají být zahrnuty peníze utracené ještě před předložením kandidatury i peníze od sponzorů, například zaplacení plakátů, letáků a dárkových předmětů. Uvádět se budou muset i částky za vystoupení zpěváků a umělců. Mnoho umělců by to mohlo od podobných vystoupení odradit. Účetnictví by mělo být na internetu, aby do něj mohl nahlédnout každý. Všechny peníze, které do kampaně půjdou, musí projít jedním účtem.

Návrh by měl předejít vyvěšování hanlivých billboardů. Na každém by mělo být uvedeno, kdo si ho objednal a kdo je jeho autorem.

ČSSD chtěla do zákona prosadit omezení darů od fyzických osob a zákaz sponzorování právnickými osobami. To se jí ale nepovedlo.