Ukradli jste nám stát, vraťte ho zpátky!

Praha - Občanská platforma "Vraťte nám stát!" požaduje zřízení občanské parlamentní komise, která by šetřila napojení organizovaného zločinu a takzvaných kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici. Podnětem byly zveřejněné odposlechy bývalého pražského primátora a poslance Pavla Béma s lobbistou Romanem Janouškem. Platforma sdružuje 23 občanských iniciativ, hnutí a profesních organizací.

„Díky odposlechům bývalého pražského primátora Pavla Béma a lobbisty Romana Janouška jsme se dozvěděli jen špičku ledovce. Jsme si jistí, že veřejnost by měla vědět pravdu celou, protože je pravděpodobné, že podstatná část politické scény může být v tuto chvíli vydírána, protože je zavázána nejrůznějším korupčním propojením. Proto jsme se obrátili na parlament,“ uvedl zástupce iniciativy Břetislav Rychlík (Veřejnost proti korupci).

Aktivisti ale nejprve musí prosadit změnu zákona o jednacím řádu sněmovny. Zatím můžou utvářet podobné parlamentní komise jen poslanci.

Z prohlášení iniciativy

„Žijeme v systému, kde si nejsme před zákonem rovni – někteří jsou rovnější. Mafiáni jsou chráněni zákonem, obyčejní občané ne. Právě propojení politiků s mafiány, kryté policií a justicí, umožnilo rozkrádání v obrovském měřítku. Jedinou cestou, jak s tím něco udělat, je rozkrýt tyto struktury a pozavírat je. Aby se to neopakovalo, musíme změnit pravidla a zajistit jejich dodržování!“

Iniciativa na svých stránkách vyzývá politiky, úředníky, státní zástupce, policisty a soudce, aby se nebáli pomoci rozkrýt napojení organizovaného zločinu na politiku a veřejnou správu: „Jinak se stáváme opovrženíhodnou, zaostalou zemí.“ Zároveň vyzývá i občany, aby se nebáli dávat najevo veřejné opovržení těmi, kteří napomáhají korupci a organizovanému zločinu a mají prospěch z jeho výnosů.

Brífink občanské platformy Vraťte nám stát (zdroj: ČT24)