V Praze se sešli příslušníci Pomocných technických praporů

Praha – Na ministerstvu obrany se sešli příslušníci Českého svazu Pomocných technických praporů. Jeho předseda Jiří Růžička si v projevu posteskl, že není politická vůle zakázat KSČM a že učebnice dějepisu málo odrážejí zvěrstva komunistického režimu. Listoval v nových učebnicích dějepisu a nalezl v nich jen strohé zmínky o 50. letech minulého století, kdy komunistický režim vystupňoval persekuce. Jen v jediné prý nalezl dvě věty o pétépácích.

Růžička připomněl, že po porážce nacismu následoval norimberský proces, na kterém byli nacističtí zločinci odsouzeni, zatímco po pádu komunismu následoval „samet“. Komunistické zločiny zůstaly nepotrestány a nepotrestané zločiny plodí zločiny nové, zdůraznil. Přestože je většině veteránů už více než 80 let, stále se proto snaží být aktivní a připomínat to, co zažili. Sami chodí i mezi studenty. Se společností Člověk v tísni například spolupracují na projektu Příběhy bezpráví. „Snažíme se, pokud jsme toho ještě schopni, suplovat výuku na školách, která tam prakticky není,“ řekl ČT Růžička.  

Jiří Růžička: „My jsme byli tehdy hrdi na to, že jsme nebyli zařazeni mezi potencionální přisluhovače toho zrůdného režimu.“

„Když jsme slyšeli nebo viděli v minulých dnech v televizi opět ten dusot a to řvaní, mně to připadalo jako nějaké retro z února 1948, už tam chyběly jenom ty flinty,“ komentoval Růžička protivládní demonstrace. Rozdíl mezi tehdejšími a současnými projevy vidí v tom, že tehdy komunistický vůdce Klement Gottwald sliboval budování státu a šťastnou budoucnost, která se nepovedla, a dnes se hovoří o paralyzování a likvidaci státu. „Lidé skáčou na to, že se dá žít na dluh a bez práce. Přál bych jim, aby se včas probudili,“ uzavřel. 

Aktivní bojovníci proti komunismu mohou žádat o osvědčení podle zákona o protikomunistickém odboji. Ministerstvo obrany už přijalo přes 3 300 žádostí a každý týden přibývá padesátka nových. Osvědčení ale zatím bylo vydáno jen 24. Podle ředitelky odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Ivety Hlásecké není snadné vzhledem k časovému odstupu v archivech dohledat doklady k aktivitám, které žadatelé uvádějí. Prověřování žádostí proto trvá měsíce podle složitosti případu, dodala.

Pomocnými technickými prapory, ve kterých komunistický režim v letech 1950 až 1954 soustředil politicky nespolehlivé osoby, prošlo na 50 tisíc mužů, takzvaných „pétépáků“. Členů svazu je nyní 2 410 a každoročně jich až několik set ubude.