Nečas: Vláda politiku nezmění, chce dál prosazovat reformy

Praha – Premiér Petr Nečas na začátku schůze znovu zopakoval, že vláda buď získá dostatečnou většinu pro prosazování vládního programu, nebo budou rychlé předčasné volby. Vláda prý navzdory rozpadu koalice ODS, TOP 09 a VV svou politiku nezmění a chce pokračovat v prosazování reforem. Nečasovu kabinetu by dnes mohlo k vyslovení důvěry stačit 98 hlasů, část poslanců totiž na jednání chybí.

„Jakákoli jiná varianta znamená jen prohlubovat v této zemi politickou a ekonomickou nestabilitu,“ varoval premiér. Podstatnou část projevu věnoval současné ekonomické situaci. Pokud vláda získá důvěru, bude podle něho klíčové, aby byla schopná prosazovat své reformy. „Dluhy jsou největší veřejný nepřítel,“ zdůraznil ministerský předseda.   

Připustil, že reformy jsou bolestivé. Pokud ale opoziční ČSSD prohlašuje, že by je zrušila, prosazuje zrušení návrhů, které v minulosti připravili její experti, podotkl Nečas. Zmínil například důchodovou reformu, snížení sociálních výdajů a platů ve veřejném sektoru. Pokud prý budou reformy odkládány, budou bolestivější. Kabinet chce pokračovat v reformách důchodů, zdravotnictví a vysokých škol, chce podporovat konkurenceschopnost, zvyšovat průhlednost veřejných zakázek a snižovat byrokracii.   

Projev Petra Nečase na začátku schůze (zdroj: ČT24)

Vláda předstoupila před sněmovnu s žádostí o vyslovení důvěry potom, co se rozdělily Věci veřejné. Kabinet má podporu platformy poslanců kolem vicepremiérky Karolíny Peake, která rozpad VV svých odchodem odstartovala. Nečas se v této souvislosti v projevu ohradil proti tomu, aby se v tomto případě používal termín přeběhlictví. Přeběhlíci jsou podle něho lidé, kteří přejdou od koalice k opozici, nebo naopak. Kdo zůstává s politikou kabinetu, není přeběhlík, dodal Nečas.