Primátor Rödl nebude stíhán za zákaz pochodu extremistů

Praha - Primátor Plzně Pavel Rödl (ODS) nebude stíhaný za to, že v lednu zakázal pochod pravicových extremistů městem. Deník Právo informoval o tom, že dozorující státní zástupkyně dala policii pokyn, aby trestní oznámení odložila. Podle státní zástupkyně nebylo pohnutkou primátorova jednání snaha způsobit někomu škodu, ale naopak škodě zabránit. Trestní oznámení, ve kterém Rödla obviňuje ze zneužití pravomoci veřejného činitele, podal svolavatel pochodu Václav Bureš.

Že Rödl nejednal v souladu se zákonem, potvrdil také správní soud, podle kterého vydal rozhodnutí po zákonné lhůtě, ale hlavně k tomu nebyl vůbec kompetentní.

Pochod byl nasměrován k plzeňské synagoze v době výročí transportu plzeňských židů do koncentračního tábora. Z toho mohl primátor důvodně předpokládat, že hrozí újma na zdraví a materiální škoda tím, že by došlo ke střetu s odpůrci pochodu, píše deník. Pochod pravicových extremistů se nakonec v Plzni uskutečnil až 1. března.

Proti odložení trestního oznámení si může organizátor pochodu podat stížnost. Rozhodne o ní Krajské státní zastupitelství v Plzni, napsalo Právo.