Sedmilhář využíval nemocnice jako hotely zdarma. Dostal rok a půl

Ostrava – Osmnáctiměsíční trest vězení si od ostravského soudu odnesl Antonín Stecker za to, že se se nechával léčit v nemocnicích, ale neplatil poplatky. Za nadstandardní služby a poplatky dluží podle obžaloby přes 200 tisíc korun. Stecker podle znalců trpí bájnou lhavostí, lidově zvanou syndrom barona Prášila.

Soudkyně Steckera uznala vinným jen z části obžaloby. Podle ní dlužil v sedmi desítkách nemocnic v Česku nejen za nadstandardní služby, ale i za neuhrazené regulační poplatky. V těchto případech se ale nepodařilo prokázat, že by nemocnice zneužíval, protože byl skutečně nemocný a podstupoval léčbu.

Stecker byl odsouzen za podvod. Podle soudkyně si objednal ve 27 případech nadstandardní služby, i když věděl, že na ně nemá peníze. Za to dluží více než 141 tisíc korun. Ve zbývajících bodech obžaloby, které se týkaly nezaplacených regulačních poplatků, byl obžaloby zproštěn. Dluh ale musí uhradit. Nemocnice ho budou vymáhat v občanskoprávním řízení.

Reportáž Jiřího Loučky (zdroj: ČT24)

Bolesti měl Stecker údajně i u soudu, vězeňská služba ho musela přivézt na lehátku. Podle soudního znalce - psychiatra trpí muž nevyléčitelnou poruchou osobnosti a touží po tom, aby ho v nemocnicích opečovávali. Stecker ale vinu odmítá. Tvrdí, že sice v nemocnicích dluží, ale místo obžalobou uváděných dvou set tisíc korun podle jeho slov dluží maximálně pět tisíc.