„Paměť národa“ v chytrém mobilu umožní slyšet historii na místě

Praha - Sdružení Post Bellum dnes spouští aplikaci „Paměť národa“ určenou pro chytré mobilní telefony. Bude zpřístupňovat uživatelům události z nedávné minulosti přímo na místech, kde se odehrály. Pilotní verze aplikace obsahuje zatím 15 příběhů a pro všechny uživatele je zcela zdarma.

Post Bellum už jedenáct let nahrává příběhy pamětníků po celé České republice. Jedná se často o příběhy politických vězňů z 2. světové války i disentu z padesátých let. "V naší sbírce, kterou realizujeme a zpřístupňujeme na internetu, máme v tuto chvíli 2 553 pamětníků v databázi, z toho 1 361 publikovaných," upřesnil výkonný ředitel Post Bellum Jan Palouček. Nyní se sdružení podle něj soustřeďuje především na to, jak získané informace dál šířit.

Jan Palouček, výkonný ředitel Post Bellum:

„Jsme přesvědčeni o tom, že ačkoliv se díváme do minulosti, tak to není jenom historické téma. Povídáme si a zaznamenáváme příběhy lidí, kteří žijí tady mezi námi. Je to vlastně téma přítomnosti.“

Nová cestovní aplikace je sama o sobě výrazně spojena s geografickou lokalizací. „Přišlo nám důležité, aby se člověk mohl s těmi příběhy seznamovat přímo v terénu a na místech, kde se události přímo odehrály,“ dodal ředitel. Aplikace tak ukáže uživateli body v nejbližším okolí spolu s jednotlivými příběhy. Databáze je zároveň doplněna audio spoty se zvukovým záznamem pamětníka, který vypráví, co se mu na daném místě událo. Pro používání aplikace je třeba mít ve svém mobilu operační systém android či vlastnit iPhone.

Palouček ale zdůrazňuje, že v tuto chvíle se spouští teprve testovací verze. „Očekáváme, že do konce roku budeme mít tři sta příběhů a v následujících letech, protože oslovujeme další partnery, kteří by nahrávali příběhy do naší databáze, věříme, že těch příběhů tam budou tisíce,“ upozornil Palouček. Nyní Post Bellum čeká především na první reakce uživatelů.