I na vypálení bradavice 17letému je potřeba souhlas rodiče

Praha - Spory, které přinesla v praxi zdravotnická reforma, pokračují. Reforma platná od 1. dubna totiž mimo jiné nařizuje, aby všichni mladí lidé od 15 do 18 let museli mít při každé návštěvě specialisty souhlas aspoň jednoho rodiče, a to i při těch nejjednodušších vyšetřeních a kontrolách. Lékaři kvůli tomu buď pacienty posílají domů, nebo kvůli nim porušují zákon.

Někteří lékaři považují novinku za absurdní. „Vím, že bych to měla řešit tak, že když nemá pacient s sebou souhlas rodiče, musí přijít jindy. Ale podle toho se nechovám, i když vím, že postupuji proti zákonu,“ uvedla kožní lékařka Andrea Vocilková. Podle zákona totiž kožařka potřebuje souhlas rodiče třeba i k vypálení bradavice nebo léčení lehké vyrážky. Podobně se chovají i další lékaři. Souhlas rodičů s léčbou má podle nich smysl jen u malých dětí, u starších 15 let ho považují za zbytečný.

Paradox: Na potrat souhlas rodiče netřeba

Najdou se ale i lékaři, kteří zákon porušovat nechtějí. „Třikrát jsme poslali pacienta domů s tím, že musí přijít s rodiči,“ popsal kardiolog Zorjan Jojko.

Nad novým pravidlem, které zavedla zdravotnická reforma, kroutí hlavou i někteří právníci. „Paradoxně dneska máme právní stav, že v šestnácti letech může jít pacientka na interrupci, souhlas rodičů nepotřebuje, ale s předpisem antikoncepce potřebuje souhlas,“ uvedl právník ze Sdružení praktických lékařů Jakub Uher.

Ministr zdravotnictví ale zatím změnu nechystá. „Rodič je za své dítě odpovědný plně, a to až do osmnácti let věku. A to po všech stránkách,“ argumentuje mluvčí resortu Vlastimil Sršeň.

Pacientské organizace nesouhlasí také s další částí reformy, podle které mohou záchranáři poslat dítě do nemocnice i proti vůli rodičů – to když mají podezření, že je dítě zanedbávané nebo týrané. Upozornily na to Lidové noviny.

Reportáž Petra Vaška (zdroj: ČT24)

ČLK a Svaz pacientů chtějí souhlas rodičů ze zákona vypustit

Česká lékařská komora (ČLK) a Svaz pacientů požadují novelu reformního zákona o zdravotních službách. Vadí jim právě fakt, že k ošetření dítěte je potřeba písemný souhlas obou rodičů. Navrhují toto ustanovení ze zákona vypustit. „Zmatečná ustanovení nepřinášejí žádný prospěch pacientům a lékaře stavějí do naprosto neřešitelných situací. Po konzultaci s legislativním odborem Senátu bude podnět předložen jako senátní návrh,“ uvedli prezident ČLK Milan Kubek, prezident Svazu pacientů Luboš Olejár a viceprezidentka svazu a místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková (ČSSD).

Novinka činí problémy rodičům, školám či provozovatelům dětských táborů. „Nelze dopustit zanedbání péče z administrativních důvodů, kterým formální, protože neověřený a neověřitelný, písemný souhlas obou rodičů je,“ uvádějí kritici. Vypustit by se podle nich měl také požadavek, že lékař má požadovat od pacienta po uplynutí 30 dnů nový informovaný souhlas s léčbou. ČLK žádá, aby stavovské organizace znovu mohly nahlížet do zdravotnické dokumentace, když by řešila stížnost na lékaře, zubaře a lékárníky. Kritici rovněž žádají upřesnění formulace o použití omezovacích prostředků vůči pacientovi a chtějí, aby použití těchto prostředků se muselo hlásit soudu.

Vydáno pod