Podle soudu policisté dívku neznásilnili, vše si vymyslela

Teplice – Teplický soud zprostil obvinění dva policisty, kteří byli spolu se svým kamarádem obžalováni ze znásilnění mladistvé dívky. Podle znaleckého posudku bylo totiž svědectví dívky nevěrohodné, policisté navíc dívku vyfotili při souloži s kamarádem a na fotkách dívka působí velmi aktivně a netváří se jako oběť. „Fotografie soud podstatným způsobem přesvědčily. Když muž leží na zádech, o znásilnění to opravdu moc nesvědčí,“ podotkl soudce.

Rozsudek zatím není pravomocný, pokud se ale státní zástupce neodvolá, tak se policisté vrátí do služby a stát jim bude muset uhradit dlužnou mzdu. Všem mužům hrozilo až deset let vězení, policisté pražské dopravní policie byli navíc dva roky postaveni mimo službu a pobírali poloviční plat. 

K incidentu došlo v březnu 2010 na večírku v bytě jednoho z mladíků. Dívka u soudu tvrdila, že ji tři obžalovaní obstoupili, servali z ní šaty a pak s ní jeden souložil, zatímco ostatní chtěli alespoň orální sex. „Bránili mi odejít, přitlačovali mě ke zdi, chtěli souložit, ale já jsem odmítala. Jak jsem mohla vědět, že se něco takového může stát, když to byli policisté? Ti mají pomáhat a chránit,“ řekla v polovině dubna u soudu dívka. Všichni tři obžalovaní vinu odmítali, dívka prý souložila jen s jedním z nich a zcela dobrovolně. Obviněním se pak prý pomstila za to, že s ní později mladík už nechtěl nic mít.

„Byl to klasický příklad tvrzení proti tvrzení. Poškozenou vyhodnotil posudek jako nevěrohodnou a i podle svědků v řadě dalších případů lhala,“ uvedl soudce Miroslav Čapek. Nejpádnější důkaz si ale pořídili oba policisté sami - svého souložícího kamaráda a dívku v rozjaření několikrát vyfotili na mobil, což je nakonec zachránilo. Dívka se při konfrontaci s fotkami rozplakala, na své verzi ale trvala. Případ přitom začala vyšetřovat policejní inspekce až po třech měsících. Impulzem bylo, když se dívka o svém údajném zážitku pochlubila v nemocnici, kde ležela s bolestmi kloubů. Sama tvrdí, že nechtěla, aby se řeči dostaly až k lékařce a k policii.