Řidič záchranky měl v krvi skoro čtyři promile

Ústí nad Labem - Ústecká policie zadržela řidiče záchranky, který v pondělí večer vyjel k zásahu skoro se čtyřmi promile alkoholu v krvi. Vedení krajské záchranné služby už oznámilo, že bude okamžitě propuštěn. Podle policie mu hrozí až roční vězení. Ústečtí záchranáři podobný případ nikdy nezaznamenali. Jeden člověk jim tak podle jejich slov zkazil pověst, kterou si budovali léta.

Na opilém řidiči před výjezdem nikdo nic nepoznal. „Potkali jsme se v šatně. Nebylo z něj nic cítit. Normálně mluvil,“ řekl ČT záchranář Lukáš Veis. Řidič tak se sanitkou vyjel za nemocnou ženou. Ve chvíli, kdy vjel s vozem na křižovatku, začal ale mít záchranář na sedadle spolujezdce první podezření.

Opilý řidič například nezapnul majáky, i když byla na semaforu červená. Před domem pacientky už pak nedokázal ani zaparkovat a spolujezdec proto požádal o pomoc. Dispečink má pro takové případy jasné pokyny a na místo ihned poslal policii.

Záchranka tvrdí, že namátkové kontroly na alkohol dělá jak ona sama, tak policie. Podle vedení záchranářů tak opilý řidič nemohl spoléhat na to, že sanitku při výjezdu nikdo nezastaví. „Tyto řidiče kontrolujeme průběžně jako ostatní,“ potvrdila mluvčí ústecké policie Veronika Hyšplerová. Ředitel Záchranné služby Ústeckého kraje Ilja Deyl ale po incidentu uvedl, že kontroly budou nyní častější.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)