Sněmovna je pro přesun sídla Galilea do Prahy

Praha - Poslanci hladce schválili dohodu umožňující přesun sídla evropské agentury pro vesmírný systém Galileo (GSA) z Bruselu do Prahy. Bude to znamenat umístění první celoevropské instituce na území ČR. Česká diplomacie o to usilovala několik let. K dokončení schvalovacího procesu je nutný ještě souhlas Senátu a podpis prezidenta.

„Agentura by se měla přestěhovat a otevřít v průběhu prázdninových měsíců, přesný termín zatím není stanoven. Nicméně předpokladem je, že to bude 1. srpna,“ řekl poslancům ministr dopravy Pavel Dobeš. Sídlo má mít agentura v budově bývalé České konsolidační agentury v Holešovicích. Sněmovna dala souhlas s ratifikací dohody den poté, co dokument nepodpořil senátní zahraniční výbor. Hospodářský výbor horní komory Parlamentu ho ale předtím podpořil. Členům zahraničního výboru vadily dojednané výsady pracovníků agentury včetně jejich rodinných příslušníků i podmínky pronájmu jejího sídla. Někteří senátoři pokládali celý projekt za předražený a nerentabilní s ohledem na již fungující navigační systémy.

Globální navigační satelitní systém Galileo měl původně začít fungovat před pěti lety; nyní se s jeho spuštěním počítá v roce 2014, kdy by mělo být na oběžné dráze 18 družic tohoto vesmírného programu. Signál z družic by měl sloužit k navigaci v silniční dopravě a pomáhat při pátracích a záchranných akcích. Využíván bude i k zajištění bezpečnostních úkolů států. Od roku 2019, kdy bude podle projektu na oběžné dráze Země umístěno 30 satelitů, bude možné Galileo využívat pro zaměřování pozemků geodety či pro výběr elektronického mýta.

Poslanci mohli projednat dnes dopoledne jen dvě písemné interpelace, na další se nedostalo. Jejich předkladatelé Ivan Ohlídal a David Rath (oba ČSSD) totiž nebyli přítomni. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) obhajoval na plénu přípravy na účinnost občanského zákoníku. Bude se muset upravit řada jiných právních předpisů a schválit i nové zákony. Ministerstvo na nich pracuje a do Parlamentu je chce předložit příští rok. Pospíšilův úřad chystá také sérii školení. „Přesně běží plán, který jsme připravili. V tuto chvíli nehrozí žádné problémy,“ zdůraznil Pospíšil. Uvažuje se prý také o populárně vzdělávacím televizním pořadu, kterým by provázel právník Ivo Jahelka. „Pokud pan Jahelka dokáže archaický jazyk zákoníku zpracovat do textů svých písniček, těším se na to,“ podotkla interpelující Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM).

Raketa s navigačnín systémem Galileo
Zdroj: ČT24

Sněmovna schválila smlouvu s Uzbekistánem o leteckých službách

Poslanci schválili smlouvu o leteckých službách mezi ČR a Uzbekistánem. Má zlepšit podmínky pro letecké spojení mezi oběma zeměmi. Senát už tuto smlouvu schválil, nyní ji dostane k podpisu prezident republiky. Pravidelnou leteckou dopravu mezi Prahou a Taškentem již nyní provozuje český národní dopravce ČSA.