Bývalý senátor Sehnal drží hladovku za Tymošenkovou

Lipůvka - Bývalý senátor Vlastimil Sehnal (ODS) zahájil v neděli hladovku za bývalou ukrajinskou premiérku Juliji Tymošenkovou. Chce tak dosáhnout toho, aby se o jejím věznění a ukrajinské justici v ČR víc mluvilo a místní politici v záležitosti intervenovali. Na Ukrajinu by měl podle něj jet prezident Václav Klaus a tématem schůzky s prezidentem Viktorem Janukovyčem by měla být jen Tymošenková. Bývalá vůdkyně ukrajinské opozice sama drží hladovku, a to 12 dní. Exsenátor se k ní tak připojil.

Němcová píše šéfovi ukrajinského parlamentu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová dnes navíc vyzvala členky dolní komory Parlamentu, aby se připojily svým podpisem k jejímu dopisu adresovanému předsedovi ukrajinského parlamentu. Němcová v něm Volodymyra Lytvynova žádá, aby se zasadil o dodržování lidských práv a humánního zacházení s expremiérkou Ukrajiny Julijí Tymošenkovou.

„Jsme zneklidněny posledními zprávami o situaci, ve které se ocitla bývalá ukrajinská premiérka Julija Tymošenková. Tyto zprávy jsou provázeny pochybnostmi, zda v případě paní Tymošenkové jde o skutečné hledání spravedlnosti a nikoliv o likvidaci politického protivníka. Vážený pane předsedo, žádáme Vás, abyste své pravomoci využil ve prospěch dodržování lidských práv a humánního zacházení v případě vězenkyně-ženy, paní expremiérky Julije Tymošenkové,“ píše se v dopisu.

Sehnal se bojí o život Tymošenkové

Podle Sehnala „teď všichni mluví o bojkotu evropského fotbalového šampionátu, což je špatně“. Politici a diplomaté by podle něj naopak na Ukrajinu měli jezdit a dát najevo Janukovyčovi, aby Tymošenkové „dal slušný proces“. Měla by se prý dozvědět, že okolnímu světu není lhostejná a lidé za ní stojí. Bývalý senátor se bojí, že expremiérce jde o život. „Obávám se, že pak už bude pozdě a budeme jen kondolovat,“ uvedl.

Hladovku drží tak, že pije pouze vodu. Dodal, že není žádný hrdina a uvidí, co s ním hladovění udělá. „Zatím jsem si ověřil, že hlad je hrozná věc,“ řekl. Termín ukončení hladovky zatím neodhadl, aktuálně však plánuje začít znova jíst, až totéž udělá Tymošenková. Dodal, že se s ní jednou setkal, a to v době ukrajinské oranžové revoluce. „Podali jsme si ruku,“ řekl.

Politici řešili Tymošenkovou i při interpelacích

Věznění Tymošenkové dnes ve sněmovně při interpelacích shodně kritizovali premiér Petr Nečas (ODS) a místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Podle něho „na Ukrajině přibývá rysů autoritativního režimu“. „Bohužel nepochybuji o tom, že pan prezident Janukovyč si vyřizuje účty se svým politickým protivníkem, paní Tymošenkovou,“ uvedl Zaorálek. „Můžeme se právem domnívat, že ve vztahu k bývalé premiérce Tymošenkové se jedná o zvůli, kde cestou kriminalizace má být vyřešen politický spor,“ přidal se Nečas.

Tymošenková si ve věznici v Charkově, tedy v jednom z pořadatelských měst fotbalového šampionátu, odpykává sedmiletý trest za to, že podepsala smlouvu o dodávkách ruského plynu, která prý byla pro její zemi nevýhodná. Západ ale rozsudek kritizuje jako politicky motivovaný. Totéž si myslí i Sehnal. Pokud chce Ukrajina začít jednat s evropskými státníky a vřadit se mezi evropské země, musí se podle exsenátora začít chovat evropsky. „A do svého soudního systému nechat nahlédnout tak, aby byl kontrolovatelný,“ dodal bývalý senátor.

Sehnal byl senátorem za Blanensko v letech 2004 až 2010. Předsedal Stálé komisi Senátu pro podporu demokracie ve světě. Dnes podniká. Je členem ODS.